ProvÝncia de Barcelona


Sant Pere de Riu
(Tordera, Maresme)

41║ 42,102'N ; 2║ 43,163'E    
No Ús fins l'any 1185 que trobem la primera notÝcia documentada d'aquest temple. GairebÚ un segle mÚs tard, en 1246, va passar a dependre del monestir de Sant Salvador de Breda.

A mitjans del segle XVIII es reforma considerablement el temple, afegint capelles laterals i augmentant l'alšada de la nau. Aquestes obres es van acabar l'any 1744, tal i com apareix en la portalada.


El temple, tot i les modificacions, mantÚ l'estructura de l'edifici romÓnic del segle XI. TÚ una sola nau, coberta amb una volta de canˇ i acabada a l'est amb un absis semicircular.


L'absis estÓ decorat externament segons l'estil llombard amb arcs cecs i lesenes. En la seva part central i en el costat sud s'obren dues finestres de mig punt i doble esqueixada.


La porta original es trobava en el mur sud, per˛ en construir les capelles laterals va ser necessari traslladar-la fins al mur oest, com ja hem comentat en 1744.


El campanar es troba adossat al mur nord. TÚ planta quadrada. La part baixa podria ser romÓnica, si bÚ la resta de la torre Ús de factura moderna.


Prop de l'absis trobem una estructura de planta quadrada i amb el mur nord lleugerament corbat per adaptar-se al terreny. Els historiadors creuen que es podria tractar d'un comunidor d'Ŕpoca visig˛tica o pre-romÓnica.


TÚ dues plantes, la inferior coberta amb una c˙pula de base quadrada. L'edifici s'ilĚlumina grÓcies a dues finestres de doble esqueixada i arc apuntat forša irregular.


Fins  1968 va tenir capellÓ propi, que vivia en la rectoria adossada al temple. Des d'aquesta data en tÚ cura el rector de Pineda de Mar i recentment la rectoria s'ha convertit en una casa de col˛nies.