ProvÝncia de Barcelona


EsglÚsia de Sant MartÝ
(Mura, El Bages)

41║ 42,060'N ; 1║ 58,691'E
Les primeres notÝcies que ens han arribat d'aquest temple daten del segle X. L'any 993 el compte Ramon Borrell va vendre l'esglÚsia a Riculf. En l'any 1047 s'esmenta un altar dedicat a Sant Pere. El temple actual es va comenšar a bastir en els segles XI i XII, per˛ al llarg dels segles ha patit nombroses modificacions que han alterat l'estructura romÓnica original.  


L'estructura del temple Ús bastant complexa. EstÓ formada per tres naus. La del costat nord es va edificar en el segle XI. Conserva la capšalera original orientada a l'est. ╔s tracta d'un cos rectangular coronat amb un frontÝs triangular on hi ha dues finestres de mig punt, extradossades amb unes lloses. Entre les dues hi ha un ull de bou. 


El mur nord d'aquesta nau estÓ decorada externament amb tres sŔries de dos arcs cecs entre lesenes, molt erosionades. 


La coberta de la nau estÓ dividida per un arc toral. La part mÚs propera a la capšalera tÚ volta de canˇ, mentre que els peus de la nau estan coberts amb volta apuntada.

En el segle XII es va ampliar el temple amb la nau central. EstÓ coberta amb una volta apuntada, reforšada per un arc toral. La part mÚs propera a la capšalera Ús de factura bastant matussera. 


Nau central       Volta de la nau central

En Ŕpoca g˛tica es van suprimir els arcs formers per un de sol, de grans dimensions.  


La nau estÓ capšada a l'est amb un absis semicircular.


EstÓ decorat externament amb sis arcades, decorades amb un ressalt, que es recolzen de forma alterna en columnes i en mŔnsules. En tots dos casos trobem capitells esculpits amb fulles d'acant i els Óbacs amb motius geomŔtrics. En cadascun dels espais delimitats per les columnes s'obre una finestra, formada per un doble arc de mig punt. La del costat esquerre ha estat reconstru´da. 


L'absis tÚ tres fornÝcules excavades en el mur, on s'allotgen les finestres. Estan emmarcades per tres arcs de mig punt que es recolzen en mŔnsules. Sobre els arcs trobem una imposta, de la que arrenca la volta de quart d'esfera, que estÓ reforšada per dos nervis.  


L'arc triomfal, que tÚ capitells esculpits amb motius vegetals similars als de l'absis, estÓ precedit per un altre arc de mig punt adovellat. Un tercer arc comunica la nau amb el presbiteri.


Posteriorment es va ampliar el temple amb una tercera nau i dues torres, una sobre el presbiteri i una de campanar sobre la portalada, en el mur oest. 

Vista general         Nau sud


La porta d'accÚs Ús de finals del segle XII o principis del XIII. EstÓ emmarcada per un arc de mig punt adovellat, protegit per un guardapols en forma de motllura.


Una arquivolta ressegueix l'intradˇs d'aquest arc i es recolza en dues columnes amb els capitells bellament esculpits. En el costat esquerre es representa la mort de Sant MartÝ i al diable intentant emportar-se la seva Ónima, mentre dos Óngels se l'emporten cap al Cel. En el capitell dret trobem dues escenes mÚs de la vida del sant. En la primera el sant comparteix la seva capa amb un pobre i en la segona el trobem amb vestit pontifical, el bÓcul i un llibre


Presideix el timpÓ la imatge de la Mare de DÚu, amb l'Infant Jes˙s a la falda. Els acompanyen els Tres Mags a l'esquerra i Sant Josep i una llevadora a la dreta. Sobre ells dos Óngels i l'estel que guia als Reis d'Orient.


En l'interior del temple es conserva una ara d'altar, que durant molts anys havia estat abandonada. En la part superior i en dos dels seus laterals trobem esculpits uns arquets. Els capitells sobre els que es recolza provenen d'un altar que hi havia en el temple de Santa Maria de Talamanca.Tornar al mapa del Bages

Tornar al mapa de Barcelona

www.artmedieval.net