Província de Barcelona


Sant Joan de l'Hospital
(Martorell, Baix Llobregat)

41º 28,484'N ; 1º 56,143'E     
La capella de Sant Joan és l'únic vestigi que ens ha arribat de l'antic hospital, fundat en 1205 per Guilleuma, senyora de Castellví de Rosanes.

En 1370 el vicari general va ordenar al rector que fes reedificar el pòrtic. Més tard, en 1551 el prevere Montserrat Savila va obtenir la llicència per part del bisbe per consagrar un altar en la capella, que ell mateix havia reconstruït, ja que es trobava gairebé enrunada. L'hospital no ha pogut superar el pas dels segles, ja que durant la Guerra de Successió va ser destruit.La capella estava adossada al costat est de l'hospital. Té planta rectangular, sense absis diferenciat. 


La nau es cobreix amb una volta apuntada, típica de les darreries del romànic i que està reforçada amb arcs toral.

Interior del temple        Interior del temple


El tram més allunyat de la capçalera té unes característiques diferents a la resta del temple. L'arc de mig punt que encara podem veure en el mur nord ens fa pensar que ens trobem davant el pòrtic reparat l'any 1370. Posteriorment es va decidir integrar aquest espai en el temple, construint una nova façana i un cor elevat.


Des d'aquí voldria agrair a l'Ajuntament de Martorell totes les facilitats que ens han posat per poder visitar i fotografiar aquest espai. També el meu agraïment als bons amics Sira i Miquel per les gestions realitzades i per acompanyar-me en la visita pels diferents monuments d'aquesta vila.