Província de Barcelona


Sant Genís
(Rubí, Vallès Occidental)

41º 29,479'N ; 2º 0,714'E     




La història de Sant Genís va vinculada al primitiu castell del lloc de Rio Rubeo, situat a pocs metres a l'oest de l'església i del que ja gairebé no en queda cap vestigi.  La primera notícia documentada d'aquest temple data del 24 de febrer de 1080, quan apareix en un testament. En ell Ramon Seniofred de Rubí va deixar tres mancusos per a les obres del temple. Es desconeix si era per a la seva construcció o per fer-hi alguna reforma.


Fins fa pocs anys encara es mantenien dempeus els seus murs, tal i com es pot veure en una fotografia exposada en el castell de Rubí.



Malauradament, avui en dia presenta un estat de conservació lamentable.

Restes del temple   Restes del temple

Només resta en peu el sector més oriental. Les grans esquerdes que tenia fins fa uns anys, han acabat provocant el despreniment de grans fragments del mur est i nord.


Es tractava d'un edifici de planta rectangular. El sostre estava reforçat per tres arcs torals, als que posteriorment se li van afegir contraforts en el mur nord per millorar l'estabilitat de la volta.


La porta d'accés es trobava en el mur sud. Estava formada per un arc de mig punt fet amb grans dovelles. Actualment es conserva com a accés a la rectoria de Sant Pere de Rubí.

En els darrers anys el deteriorament està essent imparable. Caldria que les institucions fessin alguna cosa abans no quedi cap rastre del temple de Sant Genís, l'edifici més antic de Rubí.