ProvÝncia de Barcelona


Sant Feliu Sasserra
(Sant Feliu Sasserra, Bages)

41║ 56,640'N ; 2║ 1,391'E     
Les primeres notÝcies del temple daten de l'any 946. Estava situat dins l'antic terme del castell d'OristÓ. GairebÚ des dels seus orÝgens va desenvolupar tasques de parroquial. En es segle XI es va construir un nou temple ne majors dimensions. Posteriorment, ja en el segle XII es va decorar la seva portalada. Aquesta no va ser la darrera reforma que va patir el temple, ja que en 1581 es va enderrocar la fÓbrica romÓnica, per aixecar un nou edifici en estil g˛tic tardÓ.


Del temple romÓnic nomÚs es conserven alguns fragments dels murs perimetrals, integrats en la nova esglÚsia i la portalada del segle XII, situada en el mur sud. EstÓ formada per tres arcs de mig punt en gradaciˇ.


En l'interior de dos dels tres arcs trobem una arquivolta esculpida, que es recolza en dues columnes. L'arquivolta exterior estÓ decorada amb fulles emmarcades per cintes en forma de rombes. La interior estÓ decorada amb entrellašats de vÝmet.


El capitell exterior de l'esquerra tÚ esculpides tres Óligues amb les ales esteses i agafant-se amb les urpes al collarÝ de la columna. En l'extrem oposat veiem un capitell decorat a base de fulles. Els capitells interiors estan molt malmesos i aix˛ n'impossibilita la seva interpretaciˇ. Es tracta de dos capitells historiats. En el costat esquerre, molt millor conservat, podem veure a uns personatges vestits amb t˙niques llargues i mantells.


Capitells del costat esquerre    Capitells del costat dret