Província de Barcelona


Monestir de Sant Benet de Bages
(Sant Fruitós de Bages, Bages)

 




Església

L'església actual és del segle XII. De l'anterior, del segle X, amb prou feines ens han arribat alguns capitells esculpits ricament i reaprofitats en l'actual claustre, per tant es pot pensar que era una edificació important. La planta és de creu llatina. La nau principal està acabada en un absis semicircular, decorat externament per unes senzilles mènsules.

Absis   Interior del temple desprès de la restauració


La part alta de l'interior de l'absis està decorada amb pintures barroques, que van fer pintar els monjos de Montserrat quan es van fer càrrec del monestir. La part inferior estava tapada amb un gran retaule barroc.

Absis desprès de la restauració         Imatge del presbiteri amb el retaule barroc


Els braços del creuer també tenen uns petits absis semicirculars, que no sobresurten a l'exterior. Als peus de tots dos absis podem veure uns blocs de pedra, apilats com si no tinguessin cap valor, una situació totalment incomprensible si tenim en compte que es tracta de les ares d'altar. Aquestes s'han recuperat de l'antic celler, on s'utilitzaven com a taules. No podem entendre com no s'ha optat per tornar-les a col·locar en el seu lloc i s'han deixat tirades a terra.

Absis nord       Absis sud


La nau està coberta per una volta de canó lleugerament apuntada, reforçada per tres arcs torals.

Coberta de la nau   Volta de la nau


Sota l'altar es troba una cripta, reformada en època barroca pels monjos de Montserrat. En aquest moment es van substituir els accessos laterals per un de central. En la recent restauració s'han tornat a obrir els accessos laterals i s'ha cobert l'obertura central, marcant el seu perímetre amb lloses d'un altre color.


Això ha permès descobrir una petita estança sota l'absis nord, coberta amb volta de canó.


El temple estava il·luminat amb diverses finestres de característiques similars. Totes elles, a excepció de les que trobem en les absidioles, estan decorades interiorment amb una arquivolta recolzada en dues parelles de columnes. La majoria d'elles també conserven l'arquivolta i les columnes amb que estaven decorades exteriorment, però en el cas de l'absis principal s'ha perdut aquesta decoració exterior. Alguns dels capitells també han desaparegut i s'han substituït per uns de nous llisos. Els originals estan esculpits, tot i que en diferents estats de conservació, amb motius vegetals, animals enfrontats o amb aus.


La portalada es troba a la façana oest i està lleugerament descentrada degut a l'existència del campanar en el costat dret.


Està formada per quatre arcs de mig punt en gradació. També podem trobar tres arquivoltes llises, que descansen en tres parelles de columnes.

Portalada    Portalada


Les columnes tenen els capitells esculpits amb motius vegetals i animals de bella factura.


Sobre la porta trobem una gran finestra coronada amb dos arcs de mig punt i amb una arquivolta i dos columnes.


El campanar, del segle XI sembla més una torre de defensa, per la seva forma tan sòlida. Té planta queadrada i va ser construïda en tres etapes. La primera correspon a la part més baixa, feta amb carreus de grans dimensions i va se edificada en el segle XI. Posteriorment, durant el segle XII, es va augmentar l'alçada de la torre fins gairebé el lloc on trobem les finestres del darrer pis. En aquest tram trobem dues finestres de mig punt obertes en els murs de llevant i de ponent. La darrera planta, en la que s'obren uns grans finestrals de mig punt, correspon a un sobrealçament modern.

Torre campanar        Torre campanar


Sobre la volta de l'església, i no en el creuer com seria d'esperar, podem trobar un altre campanar, de planta quadrada, a mode de cimbori. Té dues plantes. A la primera podem trobar una única finestra per costat, mentre que al segon pis les finestres són dobles i separades per columnes.


 Els murs laterals de la nau estan decorats amb arcs cecs. També l'absis es va projectar amb aquest tipus de decoració. Es desconeix si es van arribar a col·locar o  bé senzillament s'han perdut al llarg dels segles.


Adossat al mur nord de la nau es troben les restes del que va ser el panteó que havia d'acollir les despulles dels fundadors del cenobi. Malauradament va ser enderrocat i avui només podem contemplar la base dels seus murs. Estava format per dues cambres, la més petita de les quals servia d'ossera.


L'església té una altra porta d'accés. Està en el braç sud del transsepte i comunica amb el claustre. Està formada per dos arcs de mig punt en gradació. El més exterior està protegit per un guardapols, mentre que l'interior està esculpit amb unes estries i uns petits botons. També està decorat amb una arquivolta esculpida amb tiges entrellaçades, que es recolza en dues columnes.


El capitell del costat esquerre té representada la imatge de Crist en majestat, envoltat per dos àngels. Lamentablement s'ha perdut part de la seva cara. El capitell dret, en canvi, està molt erosionat i no podem veure com estava decorat.

Capitell de Crist en majestat    Capitell erosionat