Província de Barcelona


Sant Bartomeu Sesgorgues
(Tavertet, Osona)

42º 0,886'N ; 2º 21,592'E     
Trobem aquest temple dins de l'antic terme del castell de Cabrera, documentat des de l'any 940. L'església es cita per primera vegada en un llistat de parròquies del bisbat de Vic fet entre els anys 1025 i 1050. En aquell moment apareix amb el nom de Sant Pere Sagorja. No serà fins el segle XVIII que s'expressarà en plural.

Vista general   

Va mantenir la condició de parròquia fins l'any 1450, quan a causa de la despoblació de la zona va perdre poder i es convertí en sufragània de Sant Martí de Sescorts. En 1878 va recuperar la independència com a parròquia exempta. Tot i que conserva aquesta condició, el culte és esporàdic. Per sort, la nostra visita va coincidir amb l'aplec de Sant Bartomeu, el que ens va permetre accedir sense problemes al seu interior.

Capçalera   

El temple està format per una sola nau, molt ampla i coberta amb una volta de canó en el primer tram i d'ametlla en la resta del temple. Aquesta diferència en la coberta molt probablement es deu als terratrèmols del segle XV, que la van malmetre i va ser necessari refer-la. Està reforçada amb tres arcs torals.

Interior del temple   

L'interior del temple es va reformar profundament en 1769 segons el gust barroc de l'època. També es van construir dues capelles laterals, dotant al temple d'una planta de creu llatina.

Interior del temple   

La nau està capçada a l'est amb un absis semicircular, molt més estret que la nau.

Absis      Interior de l'absis   

La porta d'accés es troba en el mur oest, formada per un arc de mig punt, tallat en un únic bloc de pedra.

Façana oest   

Al costat esquerre de la porta trobem les restes  del que probablement va ser una llosa d'un sepulcre.

Restes d'un sepulcre   

Corona la façana un campanar, inicialment de cadireta de dos ulls però transformat en una torre, de factura posterior.

Vista general