Província de Barcelona


Sant Baldiri de Llobregat
(Sant Boi de Llobregat, Baix Llobregat)

41º 20,801'N ; 2º 2,714'E   




Cap al segle I d.C. es va construir en l'actual carrer de la Pau una cisterna, que proveïa d'aigua les veïnes termes. Entre els segles V i VIII aquesta cisterna es va deixar d'utilitzar i es convertí l'indret en un lloc sagrat, on s'han trobat alguns enterraments. Un cop conquerida la zona pels comtes barcelonins, s'edifica un temple, que en l'any 966 va ser donada a la catedral de Barcelona, segons consta en el testament del comte Mir.


Durant el temps en que Guislabert fou bisbe, entre els anys 1035 i 1062 es va construir un temple romànic. Aquesta església tenia una sola nau, que en època gòtica es va substituir la capçalera per un absis poligonal. També en aquest moment es construeix un campanar sobre el cimbori romànic.

Restes de l'absis           Restes de l'absis

Entre 1626 i 1638 es va obrir la capella del Roser en el mur sud de la nau.

A mitjans del segle XVIII es decideix construir un nou temple al costat del romànic. S'aprofita el mur sud d'aquest per utilitzar-lo com a mur nord del nou temple.


Gràcies als estudis realitzats en aquest mur podem deduir que el temple romànic va aprofitar els murs perimetrals de la cisterna romana, el que en va condicionar les seves dimensions.


El mur estava reforçat per quatre arcs de mig punt, dels quals un va ser obert l'any 2002. El del seu costat es pot entreveure, ja que ha caigut gran part de l'arrebossat amb que es va cobrir el temple barroc.


El temple disposava d'un transsepte elevat, no destacat en planta, rematat amb un cimbori.

Com es pot veure en la següent fotografia, la intervenció arqueològica portada a terme per l'Ajuntament de Sant Boi s'ha cenyit únicament a un arc. La resta del temple continua oculta i sense cap mena de protecció, fent-se servir fins i tot com aparcament.