Provincia de Barcelona


Sant Agustí de Lluçanés
(Lluçà, Osona)

42º 05,145'N ; 2º 7,736'EEstà situada dins l'antic terme del Castell de Lluçà. Inicialment era una sufragània de la canònica de Santa Maria de Lluçà. És precisament en l'acta de consagració d'aquest temple, datada l'any 905, que trobem la primera referència escrita de l'església de Sant Agustí. No és fins l'any 1280 que la trobem documentada com a parròquia, condició que encara manté en l'actualitat.


Del temple romànic només queden alguns murs sobre els que es va edificar l'actual temple barroc. Les reformes realitzades a llarg dels segles han deixat pràcticament oculta l'empremta romànica.   


En una d'aquestes reformes es va modificar el campanar de cadireta de dos ulls en un campanar de torre de planta rectangular.La porta d'accés es va reformar en 1734, tal i com consta en la llinda. 

Porta d'accés


Malgrat tot, es va conservar part de la ferramenta romànica, a la que se li van afegir nous elements. D'època romànica s'han conservat algunes tiges allargades i acabades en volutes en forma d'espiral. També podem trobar algunes volutes, que han perdut la tija, i que es van col·locar aleatòriament.

Ferramenta romànica    Ferramenta romànica