5. Com ajuntar clips de vídeo amb VirtualDub

Ajuntar trossos de vídeos és quelcom que es pot fer amb un editor de vídeo digital. El VirtualDub, però, també ho pot fer. El sistema és molt simple, encara que les condicions són una mica exigents.

Necessitarem:

  • Dos o més trossos de vídeo.
  • Les condicions que han d'acomplir aquests trossos de vídeo són les següents:
      • Que la mida dels frames (altura i amplada) siguin igual en tots els vídeos. (1)
      • Que els fps (fotogrames per segon) coincideixin. En cas contrari el VirtualDub es negarà a tirar endavant. (Mira la figura i observa les xifres —un clip de vídeo va a 24.99875 fps [25 fps], mentre que l'altre va a 23.97600 fps [24 fps]). (2)

      • Que els códecs de vídeo siguin iguals. Si el format de compressió (el códec) és igual, no s'haurà de recodificar (mantenint-se així la qualitat del clip final), en cas contrari caldrà unificar-los... (3)
      • Que els samples rates de l'audio siguin també iguals... (4)

Observa la informació del fitxer de vídeo següent (i fixa't en els números en vermell, ells ens donen la informació que necessitem):

       

Una via més ràpida per obtenir algunes d'aquestes informacions és a través de les propietats del fitxer:


Recomanacions

Si volem ajuntar uns clips de vídeo de diferents mides, de diferents fps i de diferents códecs, serà convenient seguir les següents pautes:

1. Un cop vistes les mides dels clips, procurar unificar-les amb les del clip de mides més petites (sempre podem mantenir la qualitat si passem un clip de mides grosses a un de mides petites; si ho fem al revés, difícilment es podrà mantenir la qualitat).

2. Si el clip de mides més petites té una velocitat de 24 fps (passarem els altres clips a aquesta velocitat, en cas que no la tinguin ja).

3. Si el clip de mides més petites està codificat en XVID, codificarem la resta de clips en aquest format de compressió.

4. Si el clip de mides més petites té un sample rate de 44.100Hz, codificarem l'audio dels demés clips amb aquests mateixos paràmetres.

5. Un cop tinguem clars les xifres (les mides, la velocitat de fps i sample rates) i el códec, farem en el mateix procés els canvis de cada clip de vídeo a canviar. (Així solament haurem de codificar un cop, que englobarà canvi de mides, canvi de fps, samples i canvi de códec).

5. Un cop tots els clips de vídeo unificats (iguals en mides, fps, samples i códecs), ja podrem fer el procés posterior d'unificació en un sol i mateix clip de vídeo.


Per respectar les condicions...

Si hem d'acomplir alguna de les condicions anteriors (mides, fps, sample rates, códecs) haurem de fer el següent:

A) Per modificar les mides, haurem d'utilitzar un filtre... Aquí trobaràs informació sobre la manera de fer-ho.

B) Per modificar la velocitat de fps..., haurem de modificar el Frame rate (fixar-se que no necessàriament haurem de recodificar en aquest cas),

i posar la velocitat que desitgem...:

C) Per modificar els samples rates de l'audio, s'haurà de recórrer a la conversió de l'audio:

I triar el sampling rate desitjat...

D) El sistema per canviar el códec ja el coneixem...


Un cop ja tinguem unificats, en quant a paràmetres, els clips de vídeo que volem ajuntar, els passos a seguir són aquests:

1. File/Open video file i elegim el primer clip de vídeo.

2. File/Append AVI segment i elegirem el següent clip de vídeo.

3. Podem carregar tants clips de vídeo com vulguem, fent-ho des de l'opció Append AVI segment. Cada clip s'anirà posant a l'anteriorment afegit.

4. Un cop fets els afegits, podrem Guardar el fitxer [Save as AVI]. Si els fitxers tenen idéntic códec, podem optar per utilitzar el sistema Direct Stream Copy, en cas contrari caldrà codificar el fitxer resultant. Haurem de codificar si algun fitxer és de format MPG.

 

Pràctica:

1) Utilitza tres trossos de vídeo (millor de distint contingut i que un d'ells que procedeixi originalment d'un fitxer MPG), i després de modificar-los, si cal, ajuntar-los.

Ensenya la feina feta al teu professor.

2) Talla un clip de vídeo una mica llarg, de format AVI, en tres trossos i els ajuntes en ordre invers.

Ensenya la feina feta al teu professor.

 
Ja pots passar a la lliçó següent
© Antoni Albert