Castella i Lleó - Província de Zamora


Església de Santo Tomé
(Zamora)

41º 30,077'N ; 5º 44,567'O   
Temple del segle XI que manté moltes de les solucions constructives utilitzades també en Sant Ciprià.

Façana

Originàriament va ser concebuda amb tres naus acabades en absis quadrats. El central està decorat externament amb dues línies d'imposta on estan esculpits motius de tauler d'escacs. Aquesta mateixa decoració és la que trobem en una cornisa que hi ha sota la teulada. La cornisa està recolzada en mènsules decorades amb animals monstruosos i figures geomètriques. En el centre de l'absis s'obre un gran finestral de mig punt. Té una arquivolta plana envoltada per dues motllures decorades. Es recolza en un parell de columnes amb els capitells esculpits. A banda i banda de l'absis hi trobem dues pilastres cilíndriques fins a la segona línia d'imposta i quadrades fins a la teulada.


Els absis laterals estan dividits per una línia d'imposta sobre la qual hi trobem una finestra, de característiques similars a la de l'absis principal, però de menors dimensions.

En el mur nord hi podem trobar una portalada formada per tres arquivoltes decorades amb motius vegetals i puntes de diamant. Des de l'interior es pot observar una porta amb un arc apuntat, avui tapiada. Als peus del temple podem veure una altra porta, de factura més moderna, com la finestra que hi ha just al damunt o l'espadanya que corona la façana. Sobre la porta encara es poden veure algunes dovelles de l'original porta de mig punt.

L'interior del temple va ser remodelat al segle XVIII dotant al temple d'una única nau, en lloc de les tres que hi havia originàriament. En la part de la capçalera s'ha respectat aquesta distribució. Els arcs triomfals que donen accés als absis laterals són de ferradura i destaquen els seus capitells. En ells podem veure L'Adoració dels Reis (on sorprèn veure duplicada l'estel i els Reis, ja que es va pensar per tal que es veiés des de dos diversos llocs a la vegada) i l'adoració dels pastors. La decoració de les finestres dels absis és similar a la que es pot veure des de l'exterior.

En el mur sud també s'hi poden observar restes de pintures murals.