Castella i Lleó - Província de Zamora


Església de Sant Ciprià
(Zamora)

41º 30,106'N ; 5º 44,899'O   
Va ser consagrada el 2 de febrer de 1093. Amb tota probabilitat ens trobem davant d'un dels temples més antics de la ciutat.


La seva capçalera està formada per tres absis quadrats. En ells s'obren tres petites finestres emmarcades per arcs i arquivoltes decorades amb motius geomètrics.


Les finestres corresponents als absis laterals també tenen dues columnes que sustenten l'arquivolta, amb els capitells esculpits amb motius vegetals. Sota les arquivoltes i a mode de timpà, podem observar uns relleus que es creu procedeixen de l'església de Sant Andreu. Malgrat el seu deteriorament encara es poden veure als apòstols Jaume, Tomàs, Pere i Felip en l'absis dret, Sant Miquel i el drac, l'anunciació i el sacrifici d'Isaac en l'esquerre i tres personatges amb una inscripció que fa referència als mestres que van construir el temple en l'absis central.

Absis esquerreDetall finestral absis esquerre

Detall finestral absis centralDetall finestral absis dret


En el mur nord també trobem finestres decorades. Destaca especialment una on s'hi pot veure una fina arquivolta esculpida amb un guardapols escacat.


En el costat sud s'obre una portalada posterior ja amb arquivoltes apuntades.


El més interessant són els relleus encastats al mur. En ells podem veure a Sant Pere amb les claus del Cel al costat d'un ferrer anomenat Bermudo, una hidra, Crist ressucitat amb un àngel i Maria Magdalena pregant, Daniel amb els lleons, una creu visigoda i un crismó.


La torre campanar formava part de la muralla de la ciutat i s'alça sobre un passadís cegat, que havia estat una porta d'accés a Zamora. El teulat es va construir al segle XIII


L'aspecte que avui podem contemplar de l'interior respon a unes reformes que es van fer al segle XIII. Originàriament va ser concebuda amb planta basilical de tres naus, com encara es pot veure a la capçalera. Tal com va succeir en molts altes temples com el santuari de Leyre o Santa Maria d'Ujué (Navarra), es va respectar la divisió de les naus a la capçalera però la resta del temple es van unificar en una sola nau. La capçalera té una altra característica i és la galeria d'arcs cecs que recorren els seus murs seguint l'estil de les basíliques pre-romàniques asturianes


Són interessants les talles dels capitells dels arcs triomfals. S'han representat escenes de l'expulsió del Paradís, l'Epifania o les tortures de l'Infern. També podem trobar bèsties, monstres entrellaçats i motius vegetals.

Detall del capitell de l'Infernl

Detall del capitell de la mort de SamsóDetall capitell del Judici de SalomóDetall del capitell de l'Epifania

Detall capitell arc triomfalDetall d'un capitell esculpit amb motius entrellaçatsl


En la meva visita a Zamora l'estiu del 2004 no hi havia cap impediment per fotografiar aquest temple, però només vaig retratar un dels capitells, ja que no tenia en ment fer aquesta web. Però l'any 2007 es va impedir fer fotografies a tots els temples de la ciutat de Zamora. Malgrat que aquesta web va tenir l'anunci del I Congrés Internacional de Romànic Ciutat de Zamora de l'any 2006 i encara figura l'enllaç a la seva pàgina, no es va permetre fer fotografies als col·laboradors d'aquesta web en les condicions més adients. En alguns casos les persones encarregades de vigilar el temple van fer la vista grossa, si es feien sense flash ni trípode. Per aquest motiu la qualitat de les imatges dels capitells no és la desitjada. De totes maneres he cregut interessant posar-les.

L'absis nord conserva encara restes de la pintura mural que el decorava. Concretament podem veure un pantocràtor envoltat pel tretamorf i dos àngels en la part interior de la finestra esqueixada.


En l'absis sud també podem trobar un altre element força interessant. Es tracta d'un crismó esculpit envoltat pels símbols del tetramorf i alguns animals.