Castella i Lleó - Província de Zamora


Església de Sant Claudi d'Olivars
(Zamora)

41º 29,861'N ; 5º 45,307'O   
Temple del segle XII, construït junt a la vora del riu Duero. Aquesta proximitat al riu va provocar que una crescuda s'emportés pel davant el mur dret i s'enfonsés la volta, que es va haver de substituir per una coberta de fusta.  


Té una única nau acabada en un profund presbiteri i un absis semicircular. 


La decoració exterior és pràcticament inexistent i es limita a les mènsules decorades de l'absis, on hi trobem petites figures humanes i elements geomètrics, i a la portalada. Originàriament l'absis tenia columnes que el recorrien des del sòcol fins a la motllura que hi ha sota la teulada, decorada amb tauler d'escacs. En l'actualitat només podem veure les dues dels extrems, junt al presbiteri.

Mènsules de l'absis     Mènsules de l'absis

La portalada és sens dubte l'element més interessant de l'exterior. Recentment ha estat restaurada, col·locant nous fusts a les columnes, ja que la majoria o bé s'havien perdut o estaven molt deteriorats.


Del mateix mal pateixen les arquivoltes que estan molt deteriorades pel clima i el mal de la pedra. Malgrat tot encara es poden contemplar amb claredat la majoria de les figures esculpides a les quatre arquivoltes. La més exterior ens ofereix un ampli ventall de bèsties entre les que trobem aus, serps, lleons, braus i fins i tot un ós ballant.  En la tercera arquivolta s'hi poden veure diversos motius vegetals. Tornem a trobar lleons en la segona arquivolta. Aquests estan disposats en els extrems, flanquejant a tot un conjunt de figures humanes desenvolupant tasques quotidianes. Representen imatges al·legòriques del calendari agrícola, un motiu recorrent en el romànic, que el podem trobar també en d'altres edificis com Santa Maria de Ripoll o Sant Isidor de Lleó.

Detall portaladaDetall arquivoltes

 


En el centre de l'arquivolta interior trobem un Agnus Dei de factura posterior a la resta de la portalada. Es poden observar encara restes de policromia a tot el conjunt, així com una dovella amb inscripcions.

Agnus DeiDovella esculpida


Els capitells estaven esculpits amb motius vegetals però que estan molt deteriorats per l'erosió. La ferramenta de la porta és original.

Capitells portaladaCapitells portalada


A l'interior trobem la resta de joies que podem contemplar en aquest temple. Ens referim a la seva capçalera. El presbiteri s'obre a la nau a través d'un arc triomfal sustentat per dos bonics capitells esculpits, un amb la imatge de Sansó lluitant contra les feres i l'altre amb aus enfrontades. 


El tram recte de la capçalera té a banda i banda unes galeries d'arcs cecs similars a les que podem trobar en el pre-romànic asturià. Els seus capitells també tenen una rica talla. Destaca el capitell més conegut del temple,  anomenat dels centaures, que podem veure en el costat dret en la columna central de la galeria porxada.

Capitell amb bèsties i monstresCapitell amb figures humanes entre motius vegetals

Capitell vegetalCapitell amb bèstiesCapitell vegetal

Mènsula esculpidaCapitell dels centauresMènsula esculpida


Vaig visitar aquest temple quan em disposava a marxar de Zamora i continuar el meu viatge cap a terres lleoneses. Havia de ser la meva darrera parada en aquesta ciutat i província. Per sort meva, vaig trobar en el temple una entranyable senyora, que en tenia cura i que l'ensenyava als visitants com jo. La seva passió pel monument i l'orgull amb que en parlava eren dignes de menció. No va posar cap inconvenient per a que fes fotografies, al contrari es va oferir a encendre més llums si els necessitava. A la vista del resultat de les imatges dels capitells que vaig fer en el 2004 havia d'haver acceptat el seu oferiment. Em va dir que el rector del temple no vol que ningú marxi decebut de l'església per no poder emportar-se una imatge d'aquestes meravelles. Per sort en el 2007 vam poder-los fotografiar de nou, tot i que amb meny7s llum.

Si d'altres cops he criticat l'actitud, i no em cansaré de fer-ho, de molts membres de l'Església que no entenen que l'art és un bé de tots i que tothom té dret a gaudir-ne mentre no el malmeti, ara he de lloar l'actitud d'aquestes persones. Gràcies per deixar-nos "tocar el Cel" veient i retratant aquestes meravelles. 

Però no només he d'agrair això a aquella amable dona. Ella em va recomanar que no marxés de Zamora sense visitar les esglésies de Sant Jaume dels Cavallers i la de Sant Pere de la Nau. Un consell que faig extensiu a tots els que visiteu aquesta plana, doncs són dos monuments dignes de contemplar.