Castella i Lleó - Província de Zamora


Església de Sant Joan del Mercat
(Benavente, Zamora)

42º 0,247'N ; 5º 40,654'O    
Es començar a construir per les mateixes dates que l'altre gran temple de la població: l'església de Santa Maria del Azoque. Es va iniciar l'any 1182 per la banda de la capçalera. Les obres es van interrompre durant un llarg període de temps per falta de diners  i es van reprendre ja sota criteris de transició cap al gòtic. El campanar és molt posterior i correspon al segle XVIII.

Vista general del mur septentrional

El temple té planta basilical amb tres naus acabades en tres absis semicirculars. Malauradament la capçalera ha quedat amagada per construccions posteriors i només és visible parcialment des de la plaça. Externament té les mateixes característiques decoratives que l'església de Santa Maria. Un fris d'arcuacions recorre els tres absis. El principal està dividit per dos columnes que el recorren de dalt a baix i que estan rematades amb un capitell esculpit amb motius vegetals. En cadascuna de les seccions en que queda dividit l'absis s'obre una finestra de mig punt amb una esqueixada molt pronunciada. La decora una arquivolta llisa recolzada en dues columnes amb capitells que tenen motius vegetals esculpits. Dues línies d'imposta recorren horitzontalment aquest absis.

Les absidioles laterals no tenen columnes adossades i únicament disposen d'una finestra central, amb les mateixes característiques que les de l'absis principal.


El més destacat de l'exterior del temple és la seva portalada meridional. Està protegida per un petit pòrtic amb un arc apuntat. Està formada per tres arquivoltes. Sorprèn veure que les dues primeres són de mig punt, mentre que la més exterior ja traça un arc apuntat. La primera de totes elles està decorada mostrant imatges de la història dels Tres Reis. Aquesta temàtica té continuïtat en el timpà on es representa l'adoració a l'infant Jesús. La Verge està situada en el centre amb el Nen a la seva falda. A l'esquerra trobem a Sant Josep, de menors dimensions i com aïllat. Al costat dret de Maria s'observen les figures dels Tres Reis, el primer a punt d'agenollar-se. 

Detall timpà i columnes

Sota les arquivoltes podem trobar tres parelles de columnes que tenen unes estàtues adossades. Representen figures masculines sense identificar. Les traces de les seves cares són molt més fines i acurades que no pas la dels seus vestits, que estan tallats d'una manera bastant ruda. També són dignes de menció els capitells que hi ha sobre els seus caps on hi ha esculpits escenes figurades, harpies i motius vegetals.

El temple té dues portalades més, però molt més austeres i pràcticament sense cap element ornamental tret de petites escultures en la primera de les seves tres arquivoltes.

Interior del templeAbsis principal

Absidiola esquerra


Pel que fa a l'interior, les traces romàniques només es poden observar en l'absis principal, on una galeria d'arcs de mig punt emmarca les tres finestres. Aquest absis està cobert amb volta de quart d'esfera, mentre que les absidioles laterals tenen volta de creueria amb els nervis marcats. A la resta del temple també hi trobem arcs apuntats i voltes de creueria.