Castella i Lleó - Província de Zamora


Església de Santa Maria la Nova
(Zamora)

41º 30,197'N ; 5º 44,956'O   
Temple del segle XI, que va haver de ser reconstruït parcialment desprès del "Motín de la Trucha". En aquest els camperols van prendre foc a l'església quan els nobles es trobaven dins intentant decidir quin càstig aplicarien al poble per uns aldarulls que hi havia hagut. El rei no va prendre represàlies contra el poble amb la condició que reconstruïssin l'església, aleshores dedicada a Sant Romà. La capçalera i part dels murs perimetrals són les úniques zones que queden en peu de l'edifici original. L'absis principal té forma semicircular, mentre que els laterals són quadrats. En el principal podem veure una decoració formada a base de columnes adossades que sustenten arcs cecs de mig punt. Els capitells estan decorats. Destaca un on podem veure a Sant Daniel lluitant amb els lleons.


Les tres finestres de l'absis principal estan decorades externament amb una arquivolta plana recolzada amb capitells esculpits i columnes llises. Les traces de les escultures són bastant tosques. En un d'ells podem veure a Adam al Paradís i també un capellà oficiant.  Per sobre l'arquivolta podem veure un arc de mig punt esculpit. La finestra de l'absis dret segueix la mateixa estructura, mentre que la del costat esquerre té la forma d'una espitllera.

Detalls de la finestra de l'absis central         Detalls capitells de la finestra de l'absis central


La portalada meridional està formada per un doble arc de ferradura amb dos capitells esculpits: en un hi ha representada una sirena i a l'altre aus entrellaçades, però força erosionats.


A l'interior del temple destaca una pila baptismal del segle XII, on es pot veure un fris d'arcs cecs, sota els que hi ha diverses imatges com la del bateig de Jesús, àngels o capellans. Les imatges estan força deteriorades.