Castella i Lleó - Província de Zamora


Església de Santa Magdalena
(Zamora)

41º 30,078'N ; 5º 45,015'O    
Les primeres notícies que ens han arribat són del 1167, moment en que sabem que les obres ja s'estaven duent a terme, malgrat que el temple no es va finalitzar fins 1215. Va pertànyer a l'ordre dels Cavallers de Sant Joan de Jerusalem, però des de fa més de cent anys tenen cura d'aquest temple la congregació de les Serventes de Maria que hi ha just al davant.


El temple té una única nau, amb presbiteri i acabada en un absis semicircular. La volta de la nau es va enfonsar, probablement durant les obres de construcció, i es va cobrir amb un entramat de fusta. El presbiteri, en canvi té una volta apuntada i l'absis de quart d'esfera reforçada per quatre fins nervis.


Exteriorment l'absis està dividit en cinc seccions per quatre columnes, les dues dels extrems de reduïdes dimensions. Les columnes estan rematades per capitells esculpits amb motius vegetals. Per sobre d'ells podem trobar una motllura amb mènsules decorades. En els tres trams centrals de l'absis s'obre una finestra, entre dues línies d'imposta. Estan emmarcades per un senzill arc de mig punt que descansa en unes fines columnes.


Un cop a l'interior de la nau sobta la seva alçada, que es fa més evident degut a l'estretor del temple. A la capçalera podem veure una rosassa tetralobulada entre l'arc triomfal i l'accés a l'absis. Ja en l'absis observem tres fornícules a la part inferior, un fet no gaire comú en el romànic castellà.


A banda i banda de la nau, junt a la capçalera, podem observar dos baldaquins amb columnes estriades. Mantenen una certa similitud amb els que podem trobar en d'altres temples de l'ordre dels Cavallers de Sant Joan de Jerusalem com Sant Joan de Duero (Sòria) o Portomarín (Lugo).

Val la pena aturar-se a contemplar un sepulcre de finals del segle XII. En ell podem veure la figura d'una dama, que segons la tradició podria ser Urraca de Portugal, filla d'Alfons VII. Just al seu damunt podem veure dos àngels transportant la seva ànima cap al Cel. També hi ha dos àngels més amb encensers. El conjunt està coronat per un castell que es recolza en columnes amb capitells esculpits amb aus i altres bèsties. El dosser està decorat amb quatre timpans en els que hi ha esculpides bèsties alades enfrontant-se.

Sepulcre del segle XII

En el mur sud és on trobem la porta principal d'accés. Està formada per quatre arquivoltes lleugerament apuntades.


L'arquivolta més exterior està decorada amb petits caps humans. A les altres dominen els motius florals amb palmes, fulles i tiges entrellaçades. També hi podem veure alguns animals ferotges, alguns caps i la figura d'un bisbe. Segons la tradició, aquella persona que el vegi no trigarà casar-se.

Detall arquivoltes amb imatge del bisbe


Sota les arquivoltes podem trobar un arc polilobulat similar als que podem trobar en alguns temples de Navarra com Sant Pere de la Rua.


Les arquivoltes es recolzen en columnes amb els capitells decorats, on es repeteixen els motius vegetals, però també hi podem trobar alguns éssers animals.

Detall capitells de la portaladaDetall capitells de la portalada

Detall capitells de la portalada


Corona el conjunt una imposta decorada, sobre la que s'obre una rosassa polilobulada. Entre aquests dos elements podem veure els suports del pòrtic avui desaparegut.