Castella i Lleˇ - ProvÝncia de Zamora


EsglÚsia de Sant Llorenš el Reial
(Toro, Zamora)

41║ 31,294'N ; 5║ 23,531'O   
Temple romÓnic-mudŔjar del segle XII format per una ˙nica nau acabada en un absis semicircular. Tot el temple estÓ decorat amb galeries d'arcs cecs de totxana i frisos de dents de serra. TambÚ es poden veure restes de pintures murals d'Ŕpoca g˛tica en l'absis i en els laterals.

Vista capšalera

En el segle XVII es va substituir la totxana de la part baixa de l'absis per pedra calcÓria per evitar l'erosiˇ per causa de la humitat.

El temple tenia tres portalades. La del costat nord estÓ avui cegada. Estava formada per dos arquivoltes apuntades sobre la que hi ha un fris de dents de serra. La del costat sud, la principal, estÓ emmarcada en un cos que sobresurt del mur. EstÓ formada per sis arquivoltes en gradaciˇ apuntades. Corona la portalada un fris de dent de serra. A la fašana oest, sota l'espadanya es troba la tercera portalada, similar a la del mur nord.

Al costat de la capšalera, en el mur nord de la nau hi ha el sepulcre dels Castilla-Fonseca esculpit al segle XV en estil g˛tic isabelÝ. D'aquesta mateixa Ŕpoca Ús l'entramat de fusta de la coberta de la nau i el cor, constru´ts amb fusta policromada. En el mur nord tambÚ hi trobem una capella lateral d'estil g˛tic on es conserva el retaule g˛tic d'estil flamenc. 

Les fotografies que es poden veure a continuaciˇ han estat descarregades de la pÓgina web de l'ajuntament de Toro. La seva reproducciˇ en aquesta pÓgina s'ha fet amb l'objectiu d'oferir una millor descripciˇ del monument i per tant difondre el ric patrimoni d'aquesta ciutat. En tractar-se d'una web sense Ónim de lucre i de caire cultural, esperem que l'ajuntament no posi cap impediment a la seva exhibiciˇ, en cas contrari les retirarem immediatament.

Portalada sudDetall pintures absis