Castella i Lleó - Província de Zamora


Església de Sant Pere i Sant Ildefons
(Zamora)

41º 30,027'N ; 5º 45,061'O   
Es va construir sobre l'antiga església visigoda de Santa Leocadia al segle XII. Al llarg dels segles ha sofert moltes modificacions i queden pocs elements romànics encara visibles. 

Façana

D'aquesta època ens resta la torre campanar fins l'alçada de les campanes, l'absis principal, part dels murs, una galeria d'arcs cecs en el mur sud, les portes del costat sud i la principal, malgrat que aquesta està amagada darrera una nova portalada del segle XVIII.


La portalada sud recorda molt a la Porta del Bisbe de la Catedral, està formada per quatre arquivoltes decorades amb un motiu geomètric. Aquestes es recolzen en tres parells de columnes, els capitells de les quals estan decorats amb motius vegetals. Una planxa de ferro pintada de color vermell substitueix la porta i per tant no és por accedir al temple per aquest lloc. El tipus de material i el color no contribueix a ennoblir aquest edifici, tot el contrari. A sobre, durant la meva visita durant l'estiu del 2004 estava plena de guixades, donant un aspecte lamentable.

En el segle XV va ser reformada per ordre del bisbe Meléndez Valdés, els escuts del qual es poden veure en diferents parts de l'edifici. En aquell moment es va suprimir l'estructura de tres naus per  una única coberta amb voltes de creuria. Originàriament el temple tenia planta basilical de tres naus acabades en tres absis semicircular, un fet inèdit a Zamora. L'absidiola nord es va perdre i la del costat sud no es visible des de l'exterior. Per tal de reforçar la volta en el segle XVIII es van haver de construir dos arcbotants exteriors que s'encasten directament en el mur del Palau dels Marquesos de Villagodio, situat just al davant. També va ser necessari un contrafort situat sobre el palau de l'arxiprestat. En el segle XVIII es va culminar la torre campanar.