Castella i Lleó - Província de Zamora


Església de Santa Maria de l'Horta
(Zamora)

41º 30,080'N ; 5º 44,669'O   La construcció del temple es va començar a finals del segle XII per la nau. Aquesta està acabada en un absis semicircular del que destaquen els seus finestrals de doble esqueixada. molt pronunciada, i lleugerament apuntats. Exteriorment es troba dividit en cinc parts mitjançant quatre columnes cilíndriques. També hi podem trobar dues línies d'imposta, una per sota les finestres i l'altre en el punt d'arrencada dels seus arcs.


La nau està coberta amb volta de creueria dividida en tres trams, separats per arcs torals apuntats. Tan els nervis de la volta com els arcs torals descansen en columnes adossades amb capitells esculpits. El presbiteri està cobert amb volta de canó lleugerament apuntada, mentre que a l'absis hi trobem una volta de quart d'esfera.

L'altar és encara avui en dia l'original. Està decorat amb uns arquets sustentats per columnes.

Un cop acabada la nau es va edificar la torre campanar, que durant segles ha estat la seu de l'Arxiu de l'Ordre de Sant Joan de Jerusalem a Castella i Lleó. En els pisos superiors s'hi allotgen les campanes darrera dos finestrals apuntats. La torre es va construir just al davant de la portalada que hi havia als peus de la nau, per això es va fer una mena de pòrtic per tal de no cegar l'accés al temple. Aquesta porta imita a del costat sud de Sant Jaume del Burg, que de fet ja s'havia inspirat en la Porta del Bisbe de la Catedral. Està formada per tres arquivoltes, una de les quals és plana, l'altre està decorada amb botons florals i l'altre amb motius de zig-zag. Els capitells estan esculpits amb motius vegetals.

Vista generalAbsis

Un cop finalitzades les obres de la torre, es va decidir construir una segona nau en el costat dret del temple. Aquesta està dividida en tres parts. La primera, començant per la capçalera, és utilitzada com a sagristia. Està coberta amb volta de canó apuntada. La segona part estava dedicada a la porta d'entrada del mur sud. L'anterior porta es va mantenir i es va fer una de nova a l'alçada del nou mur. La tercera capella té funcions funeràries i està coberta per una volta d'estil flamíger.

Adossat al mur nord hi havia el desaparegut claustre del monestir, del que encara es pot veure la porta d'accés, avui cegada. Al costat de la torre encara es poden veure una capella i la sala capitular construïdes en el període del renaixement. Actualment són part del restaurant de l'hotel, que es va construir sobre els terrenys que ocupava el monestir.