Castella i Lleó - Província de Zamora


Església de l'Esperit Sant
(Zamora)

41º 30,177'N ; 5º 45,473'O   
En aquesta zona hi havia una comunitat monàstica que depenia directament de la Catedral. A banda del temple també es va construir un claustre, situat junt al mur nord i avui desaparegut.


Va ser construïda i dotada per ordre del mestre Juan, deàn de la catedral de Zamora. El 12 de juny del 1211 va ser consagrada pels bisbes de Zamora, de Coria i un altre portuguès del que desconeixem la diòcesi.


Té una única nau acabada en absis pla cobert amb volta de canó lleugerament apuntada.

Interior de l'absis  Absis

La nau estava coberta amb un entramat morisc del segle XIV, que es va perdre a meitats del segle passat. En el seu lloc actualment hi ha un senzill entramat de fusta.


Originàriament el temple estava totalment recobert de pintures murals. A mitjans del segle XX, amb la intenció de netejar l'església es va enretirar la capa de calç que cobria les parets, sense adonar-se'n que a sota hi havia pintures romàniques. Només es van poder salvar dues creus, una d'elles envoltada pel Tetramorf.


Restes de pintures murals  Restes de pintures murals

Durant aquestes obres es va trobar, emparedat a dins un mur, una talla d'un Crist del segle XIV amb clares influències bizantines.


Junt a la talla del Crist Crucificat hi ha un arcosoli d'arc de mig punt.


L'altar està recolzat en dos capitells molt simples, decorats amb motius geomètrics, que probablement han estat reaprofitats. També en una racó del temple podem veure el que sembla un altre capitell o base d'una columna.

Capitell de l'altar   Capitell    Capitell de l'altar

Encastada en el mur nord trobem la làpida sepulcral de l'abat Franco Ribera, feta a meitats del segle XIV.

Escultura de l'abad Franco de Ribera 

En el mur nord del presbiteri s'obre una estreta porta de mig punt, que comunica amb la sagristia. Probablement en els seus orígens comunicava l'església amb les dependències monacals.


S'accedeix al temple per una porta oberta en el mur sud. Està formada per dos arcs de mig punt en gradació, protegits per un senzill guardapols.


En la part superior del mur est de l'absis s'obre una rosassa, decorada amb set cercles ornats amb puntes de diamants i motius vegetals.

Rosassa  Rosassa 

Completen la decoració exterior les mènsules en que es recolzen les cornises de sota la teulada.

Mènsules del mur sud  Mènsules de l'absis