Castella i Lleó - Província de Zamora


Església de Sant Jaume dels Cavallers
(Zamora)

41º 29,959'N ; 5º 45,472'O    
Construcció del segle XI, on va ser armat cavaller Rodrigo Díaz de Vivar, el Cid.


El temple té una única nau força estreta i acabada en un absis semicircular. En el centre s'obre una finestra de doble esqueixada, sobre la que encara es pot veure un fragment de la imposta escacada que recorria tot l'absis. 


L'arc triomfal està format per tres arquivoltes que es recolzen en capitells esculpits. En els del costat esquerre es narra la història d'Adam i Eva. A l'altre banda de l'arc podem veure lleons, aus i altres bèsties junt a un cavaller.

Interior capçalera

Capitells arc triomfalCapitells arc triomfal


En els murs laterals podem veure dues pilastres que sustentaven un arc toral avui desaparegut, així com la volta original. Els capitells de les columnes estan ricament decorats. El del mur dret podria simbolitzar l'infern. Es poden veure representades tota una sèrie de personatges amuntegats. El del costat esquerre està més deteriorat però s'hi poden identificar algunes bèsties i éssers humans.


Exteriorment el temple no té cap tipus de decoració. La porta d'accés és molt senzilla formada per dues arquivoltes i un guardapols molt erosionat esculpit amb motiu de tauler d'escacs.

Porta d'accés        Escacat del guardapols