Castella i Lleó - Província de Zamora


Església de Santa Maria de Azoque
(Benavente, Zamora)

42º 0,110'N ; 5º 40,821'O   
En el segle XII, durant el regnat de Ferran II, es va començar a edificar la capçalera del temple i part del murs perimetrals, però al poc temps es van aturar les obres. No va ser fins a finals del segle XIII que es va acabar el creuer i les cobertes de les naus. Ja en el segle XVI es va acabar el temple.

Capçalera

El temple té tres naus acabades en una capçalera amb cinc absis semicirculars. El principal és de majors dimensions que la resta. La decoració exterior és molt simple. Un fris d'arcuacions recolzat en mènsules esculpides recorre els cinc absis per la part superior. L'absis principal i els laterals més propers a aquest estan dividits per dues línies d'imposta. Els més exteriors només en tenen una. El principal també està dividit verticalment per dues columnes amb els capitells decorats amb motius vegetals. Les finestres que s'obren en els seus murs són de mig punt i estan decorades amb una o dues arquivoltes recolzades en fines columnes que tenen els capitells decorats amb motius fitomòrfics.

Les naus laterals estan cobertes amb voltes d'aresta mentre que la central té una bonica volta estrellada. En el transsepte trobem una volta de canó apuntada. Els arcs formers i els arcs torals són apuntats i es recolzen en capitells fitomòrfics. Les columnes adossades i els arcs formers estan decorats amb motius geomètrics. Els arcs torals de la nau principal tenen esculpides unes boles que les recorren de banda a banda.

Interior del temple

Interior del templeVolta de la nau principalBraç dret del transsepte


En els dos costats del transsepte s'obren dues portalades romàniques. La del costat meridional és la més interessant. Està formada per tres arquivoltes de mig punt en gradació decorades. La més exterior té esculpides palmes, la central unes flors i en la més interior veiem a Adam i Eva, els símbols dels quatre Evangelistes, una figura orant i un cap de lleó. Les arquivoltes es recolzen en tres parells de columnes amb capitells decorats amb motius vegetals. El conjunt es completa amb un bell timpà esculpit, que recorda al de la basílica de Sant Isidor de Lleó. En ell es representa l'Agnus Dei envoltat de quatre àngels.

Arquivoltes i timpà del costat dret del transsepte             Costat dret del transsepte


La portalada del costat septentrional també està formada per tres arquivoltes de mig punt en gradació decorades amb motius vegetals i florals. Són els mateixos elements que trobem en els capitells on es recolzen. També podem veure algun ésser animal. A diferència de l'altra portalada, aquesta no té timpà.  Sobre aquest costat del transsepte s'alça la torre campanar. Es va construir a finals del segle XIII i té una distribució força irregular on predominen les finestres ogivals. 

 

Portalada del costat esquerre del transsepte


Als peus de la nau hi ha una tercera porta d'accés al temple, construïda en el segle XVI seguint els criteris del renaixement. El seu color blanc contrasta amb el to de la pedra de la resta de l'edifici.

Portalada renaixentista