Castella i Lleˇ - ProvÝncia de Zamora


Santa Maria del Azogue
(Puebla de Sanabria, Zamora)

42║ 3,277'N ; 6║ 38,027'O    
El lloc de Sanabria apareix documentat ja en Ŕpoca visigoda, en el segle VII. Malgrat ser un lloc estratŔgic i de certa importÓncia des del segle X, serÓ a partir del regnat d'Alfons IX de Lleˇ que la ciutat creixerÓ d'una forma considerable, grÓcies a l'atorgament d'una carta de poblaciˇ per part del monarca l'any 1220.


L'esglÚsia de Santa Maria, situada en la part mÚs alta del poble, prop del castell, va ser edificada en estil romÓnic, per˛ ha patit nombroses modificacions entre els segles XVI i XVIII.


TÚ planta de creu llatina, amb una sola nau i capšalera poligonal, fruit de les modificacions patides al llarg dels segles. Es conserva de l'Ŕpoca romÓnica la nau, feta amb carreus ben tallats de granit.


Els dos elements mÚs interessants sˇn les dues portalades, situades en els murs sud i oest. La porta del costat sud estÓ protegida per un porxo barroc.


EstÓ formada per un arc de mig punt decorat amb motllures de bossell i dues arquivoltes. La mÚs exterior estÓ decorada amb motius vegetals, mentre que l'altra presenta una decoraciˇ a base de rombes.


A la seva esquerra trobem un arcosoli, tambÚ fet amb arc de mig punt decorat amb bossell.


L'altra porta estÓ formada per quatre arcs apuntats. El mÚs exterior estÓ decorat amb boles.


Els tres arcs exteriors descansen  en capitells esculpits. El capitell mÚs exterior del costat esquerre estÓ decorat amb un entrellašat. Al seu costat veiem un capitell amb fulles estretes en posiciˇ vertical. El tercer capitell estÓ decorat amb uns elements que tambÚ semblen ser de tipus vegetals.


En el costat dret veiem a uns lleons que semblen que mosseguen alguna cosa. El capitell central representa el Pecat Original. Completa el grup de capitells un decorat amb motius vegetals.


Els dos arcs interiors es recolzen en dues parelles d'estÓtues-columna. L'arc exterior ha perdut les seves columnes, per tant no sabem si tambÚ tenia figures esculpides. Alguns estudiosos creuen que aquestes imatges van ser aprofitades d'algun edifici anterior. Les del costat esquerre estan mÚs desgastades. Representen amb tota probabilitat a dos ap˛stols. El de l'esquerra estÓ barbat i sostÚ un llibre amb les dues mans. Al seu costat, l'altre personatge sostÚ un llibre sobre el pit, mentre que la seva mÓ dreta la dirigeix cap a la barbeta en una actitud reflexiva pr˛pia de Sant Joan.


Els altres dos personatges representen a dos personatges coronats, un masculÝ i un altre femenÝ. Les seves robes serien les pr˛pies del segle XI, per aquest motiu es creu que formaven part d'un temple anterior.


Al damunt d'aquesta portalada trobem un cap esculpit, que presenta barba i una actitud somrient.


Completa la decoraciˇ d'aquesta fašana una rosassa, molt habitual a terres gallegues, decorada amb petits arcs de mig punt i un escacat.


Com ja hem comentat, la capšalera no correspon a la fÓbrica original, si no que va ser modificada en el segle XVI en estil g˛tic tardÓ. Destaca les voltes estrellades de l'absis, del creuer i de les capelles laterals.

Volta de l'absis   Volta del creuer

La resta de la nau presenta una coberta de fusta, recolzada en arcs de diafragma decorats segons el gust barroc.


A l'interior del temple es conserva una pica baptismal del segle XIII, feta amb granit i on s'han esculpit alguns motius de manera bastant tosca. Podem veure un Óngel, diversos personatges humans i dues creus.

Pica baptismal  Pica baptismal

Pica baptismal  Pica baptismal


Hi ha una altre pica baptismal, de majors dimensions, en aquest cas de factura posterior.


Sˇn tambÚ barroques les capelles que oculten l'absis g˛tic des de l'exterior i la torre campanar.