Castella i Lleó - Província de Zamora


Església de San Antolín
(Zamora)

41º 30,331'N ; 5º 44,831'O   
Va ser edificada pels emigrants palentins que van arribar a Zamora en l'època de repoblació de la ciutat. Va ser aixecada a finals del segle XII o principis del XIII.

Vista lateral

Va ser construïda per venerar-hi la talla de la Verge de la Concha, actualment patrona de la ciutat de Zamora. La tradició diu que va ser descoberta per Sancho III de Navarra durant una cacera l'any 1032. El monarca estava perseguint a un senglar, prop de les runes de l'antiga ciutat de Pallantia, quan l'animal es va endinsar en el que semblava una cova. El rei el va seguir i es va trobar amb la sorpresa que el senglar s'havia amagat al costat del sepulcre del màrtir francés Sant Antolí. A poca distància de la tomba hi havia la imatge de la Mare de Déu. El rei, va decidir construir una església sobre la cova, on posteriorment es va aixecar l'actual catedral de Palència i va fer reconstruir la ciutat.


En 1062 s'hauria traslladat aquesta imatge cap a Zamora per tal de protegir-la dels atats dels musulmans i en l'any 1100 es jurada com a patrona de la ciutat. Si bé la imatge original va ser romànica, la que es venera actualment data del segle XVIII.

Vista del temple

L'estructura del temple encara manté elements romànics, si bé són força minsos. Els més destacats els trobem en el mur sud, entre l'actual porta d'accés i la façana oest. Aquí s'observen encara els grans carreus ben escairats amb que es van realitzar els murs del temple romànic. En la part superior d'aquest mur encara es conserven algunes de les mènsules on es recolzava la teulada original. Estan molt erosionades, però alguna d'elles encara conserva la seva escultura.


La resta del temple ha estat profundament alterat al llarg dels segles. La capçalera es va construir en gòtic tarda.


Té planta quadrada i destaca la seva volta estrellada.


En època barroca es va construir un cambril per poder venerar millor la nova talla de la Verge de la Concha, però si visiteu el temple en l'actualitat us sobtarà que no hi hagi cap imatge en aqu8est lloc predominant de l'església. El motiu és que aquest temple està gairebé sempre tancat (en els mesos de turisme es pot visitar) i es va traslladar la imatge al temple de San Vicente, per a que els devots la puguin venerar tot l'any.

Exterior del cambril   Cambril

La nau i la capçalera estan unides per un gran arc apuntat de pedra, que algunes fonts afirmen que formava part de la primitiva església.


La nau i les capelles laterals tenen la coberta de fusta, com és molt habitual en temples de repoblació, que calia construir ràpidament.


També l'espadanya, que corona el mur oest, és de finals del segle XVI.


És precisament en aquest mur on trobem una porta d'accés al temple, actualment cegada.


Probablement va ser cegada en obrir-se l'actual accés en el mur sud, de factura renaixentista.