Castella i Lleó - Província de Zamora


Castell dels comtes de Benavente
(Puebla de Sanabria, Zamora)

42º 3,301'N ; 6º 38,038'O    
El lloc de Sanabria apareix documentat ja en època visigoda, en el segle VII. Malgrat ser un lloc estratègic i de certa importància des del segle X, serà a partir del regnat d'Alfons IX de Lleó que la ciutat creixerà d'una forma considerable, gràcies a l'atorgament d'una carta de població per part del monarca l'any 1220. Durant l'època medieval i degut al seu enclavament estratègic és convertí en una plaça forta en la defensa de la frontera amb Portugal.

Una plaça tan estratègicament important va ser disputada nombroses vegades per la família Pimentel i els Losada. Va ser el tercer comte de Benavente, Alonso Pimentel Enríquez que decideix construir, durant la segona meitat del segle XV, una imponent fortalesa per demostrar el seu poder sobre la vila. El castell es troba situat en la part més alta de la població, on s'alçava l'antic castell medieval i proper a l'església de Santa Maria del Azogue. Les obres es van aturar diverses vegades per les disputes entre les dues famílies. Finalment, els litigis van cessar i el castell va finalitzar-se a principis del segle XVI.


Va jugar un paper important en les lluites contra Portugal del segle XVII i el castell va acabar parcialment enrunat. Les guerres del segle XVIII i especialment la Guerra del Francès, van fer encara més estralls en els deteriorats murs de la fortalesa. En el segle XIX el castell està abandonat. A finals de segle, la reina Maria Cristina el cedeix temporalment a l'ajuntament, sempre i quan el Ministerio de la Guerra no el consideri necessari per a la defensa de la frontera amb Portugal.


Durant el temps que dura aquesta cesió, l'edifici és utilitzat com a presó, magatzem de palla o galliner. A finals del segle XX es decideix donar-li usos culturals. Es construirà dins seu una biblioteca, una sala d'exposicions i una sala d'actes. Posteriorment, a principis del segle XXI, es construeix un centre d'interpretació de fortificacions.


El recinte fortificat té planta quadrada, amb una torre central  o de l'homenatges, coneguda popularment com "El Macho".


Destaquen les grans torres cilíndriques situades en els angles del quadrat que forma el castell.