Castella i Lleó - Província de Zamora


Església de Sant Jaume del Burg
(Zamora)

41º 30,308'N ; 5º 44,654'O    
Es va començar a edificar durant la segona meitat del segle XII, però no es va acabar fins ben entrat el segle XIII. En el moment de la seva construcció es trobava fora del recinte fortificat de la ciutat de Zamora, essent la parròquia de la Puebla del Burgo.

Vista general

L'interior del temple respon a una planta basilical  de tres naus amb capçaleres rectes. La nau central és més altra que les laterals i està coberta amb volta de canó reforçada per arcs torals.


Les laterals, en canvi, es cobreixen amb volta d'aresta apuntada i arcs torals lleugerament apuntats. La separació entre les naus es fa a través d'arcs formers de mig punt que es recolzen en pilars cruciformes amb columnes adossades.

Nau esquerra          Interior del temple

Els capitells estan ricament decorats bàsicament amb motius vegetals, tot i que  també s'hi poden trobar algunes aus i algun de figurat, com el de Samsó i el lleó o el de David i Goliat.  

Interior del temple          Capitells vegetals

En els murs laterals també hi podem trobar alguns sepulcres romànics que es recolzen en petites columnes. A l'absidiola esquerra es conserva l'antiga ara d'altar romànica del temple. 

Sepulcre romànic          Sepulcre romànic

Exteriorment el temple és molt auster. Només trobem decoració a les finestres i en les portalades. Les finestres que donen a les naus laterals estan emmarcades  per arcs de mig punt  que es recolzen en dues columnes.


En el cas de l'absis central trobem una finestra de mig punt amb dos arquivoltes que es recolzen en dos parells de columnes amb els capitells esculpits amb motius vegetals. 

Capçalera

Detall de la finestra de l'absis central      Detall interior de la finestra de l'absis esquerre


El temple té dues portes situades en els murs nord i sud. Aquesta segona és la més interessant de les dues. Està formada per tres arquivoltes de mig punt sense decoració. Per sobre hi trobem un guardapols decorat. Les arquivoltes estan sustentades per tres parells de fines columnes amb els capitells esculpits amb motius vegetals. El timpà és llis però té la particularitat de que en ell s'obren dos arcs geminats sense mainell, si bé si que hi ha un capitell penjant decorat.

PortaladaCapitell penjant

Capitells portalada Capitells portalada


Coronant la façana hi ha una rosassa formada per sis hexàgons. En el mur nord trobem una rosassa idèntica i una portalada imitant la de l'església del Sant Sepulcre de Jerusalem. La formen quatre arquivoltes esculpides. Únicament les dues centrals es recolzen en columnes amb uns senzills capitells.

Portalada nord         Portalada nord des de l'interior

En el mur oest trobem una altra portalada, actualment tancada, formada per tres arquivoltes i construïda imitant la Porta del Bisbe de la catedral. Sobre ella hi ha una rosassa similar a la del temple de Sant Joan de la Porta Nova.

Mur oest        Porta oest