Castella i Lleˇ - ProvÝncia de S˛ria


EsglÚsia de Santa Maria
(S˛ria)

41║ 48,817'N ; 2║ 27,797'O   
OriginÓriament aquest temple es va edificar en el segle XIII, sota l'advocaciˇ de Sant Gil. En el segle XVI es va reformar completament, quan el capÝtol de la catedral es va haver de traslladar a aquest temple, ja que la concatedral de Sant Pere s'havia ensorrat. Va ser en aquest moment que es va canviar l'advocaciˇ del temple. En el segle XIX va ser necessÓria una nova intervenciˇ, que va comportar la reconstrucciˇ de la nau per l'amenaša de runa dels seus murs.

Vista general


Del temple romÓnic nomÚs ens han arribat tres elements: la porta d'accÚs, la base de la torre campanar i una absidiola.

La porta es troba en el mur sud, tot i que originÓriament estava en el mur nord. TÚ tres arquivoltes de mig punt en gradaciˇ decorades amb motius vegetals. Aquestes es recolzen en tres parelles de columnes amb els capitells esculpits amb entrellašats i bŔsties monstruoses.

Detall portaladaDetall arquivoltes

Capitells portaladaCapitells portalada


L'absidiola romÓnica s'utilitza actualment com a capella baptismal. La finestra central estÓ decorada amb tres arquivoltes recolzades en columnes, que tenen els capitells esculpits amb motius vegetals i monstres. 

La torre de campanar conserva els tres primers cossos d'Ŕpoca romÓnica. La resta correspon a les reformes que es van fer en el segle XVI.