Castella i Lleó - Província de Sòria


Església de Sant Pere Apòstol
(Cerbón)

41º 55,731'N ; 2º 10,153'O    
Temple construït en el segle XII. És un dels edificis més interessants de tota la província, ja que està format per dues naus paral·leles. Aquesta situació només es repeteix en el temple de Nostra Senyora de la Penya d'Ágreda.

En el segle XVI es van afegir la sagristia, les capelles laterals i la torre de campanar, adossada als peus de les naus.Les dues naus estan acabades amb els seus corresponents absis semicirculars, precedits d'un ampli presbiteri. Tant l'absis com el presbiteri tenen una alçada inferior a les naus. Un arc de mig punt comunica els dos presbiteris.

Les naus van ser construïdes amb tres trams, separats mitjançant dos arcs torals apuntats, que es recolzaven en pilars adossats. El mur que separava les dues naus es va derruir i es va construir un arc rebaixat en el seu lloc.

Els absis són llisos, sense decoració. L'excepció són les mènsules en que es recolza la teulada que tenen cares esculpides o motius florals.

En la part interior de l'absis dret es conserva una pica baptismal romànica de molt senzilla factura.

La porta d'accés s'obre en el mur sud de la nau. Fins fa pocs anys estava protegida per un porxo construït en 1904, però avui desaparegut. Només resten en peus part dels seus murs laterals. Està formada per tres arquivoltes apuntades, que es recolzen en dos parells de columnes amb el capitells esculpits de manera molt tosca. En ells es representen motius vegetals i algunes figures humanes.

Portalada      Detall capitells portalada