Castella i Lleˇ - ProvÝncia de S˛ria


Sant Pere Ap˛stol de Bocigas de Perales
(Langa de Duero)

41║ 39,810'N ; 3║ 21,665'O    
L'esglÚsia es va alšar en el darrer terš del segle XII. Posteriorment ha patit nombroses modificacions, per˛ malgrat tot encara sˇn visibles nombrosos elements romÓnics. 

El temple estÓ format per una sola nau acabada en un absis semicircular. En afegir-se posteriorment les capelles laterals i la sagristia la capšalera va quedar parcialment oculta. Malgrat tot encara podem veure quatre de les sis columnes que dividien el tambor absidal. Aquestes tenien capitells esculpits que arribaven fins l'alšada de la teulada. Amb el sobralšament de l'absis aquests han quedat situats a mitja alšada del mur. Els motius esculpits estan tallats de manera molt tosca amb figures humanes, animals i pinyes.


Entre les dues columnes centrals s'obria una finestra de mig punt, formada per tres arcs en gradaciˇ, protegits per un guardapols escacat. En Ŕpoca barroca es va situar un retaule en la part interior de l'absis, el que va provocar el cegament de la finestra.  


En la volta lleugerament apuntada del presbiteri encara es conserven restes de pintures murals.


L'arc triomfal estÓ decorat amb boles, algunes de les quals encara conserven la seva policromia.


TambÚ es conserva d'Ŕpoca romÓnica la seva impressionant portalada. EstÓ protegida per un porxo de factura moderna. La formen tres arcs en gradaciˇ, totalment decorats i protegits per un guardapols escacat.


L'arc mÚs interior estÓ decorada amb dinou cercles que contenen flors de quatre pŔtals. El segon arc, en forma de bossell per la part interior, tÚ esculpides grans boles. En la part exterior del tercer arc trobem unes flors en forma de bola. Es completa la decoraciˇ amb una sŔrie de llašos en forma de vuit que s'entrellacen. En alguns punts de la portalada encara es conserva la policromia.

Detall portalada        Detall portalada

L'arc central es recolza en dues columnes amb els seus capitells esculpits. En el del costat esquerre es representa  dos vegades a un personatge agafant el cap a un lleˇ, que molt bÚ es podria tractar de Samsˇ i el lleˇ. En el costat dret tambÚ trobem a dos lleons, si bÚ en aquesta ocasiˇ sense cap figura que els acompanyi i amb el cap inclinat cap avall.

Capitell esquerre      Capitell dret