Castella i Lleó - Província de Sòria


Església de Sant Martí
(Aguilera)

41º 28,317'N ; 2º 53,877'O   
L'església va ser edificada a meitats del segle XII. L'element més interessant de tot el temple el trobem adossat al mur sud. Es tracta de la galeria porxada que protegeix la porta d'accés.


La galeria té un total de set arcs de mig punt repartits entre el mur sud i l'oest. En el primer trobem dos grups d'arcs: tres a la dreta i dos a l'esquerra de l'arc d'accés. En el mur oest s'obren dos arcs més i una altra porta d'accés al recinte cobert.

Mur oest de la galeria      Mur oest de la galeria

Els capitells de les columnes, en que es recolzen els arcs, estan decorats amb motius vegetals molt simples, a excepció del del costat oest, que és historiat.


La porta d'accés al temple està formada per sis arquivoltes de mig punt en gradació. Les arquivoltes parelles es recolzen en sis columnes, que tenen els seus capitells esculpits d'una manera molt tosca. En el costat dret trobem a un grup d'acròbates en els dos capitells més interiors. L'exterior, en canvi, té esculpits motius vegetals. En el costat esquerre trobem grius, harpies i motius vegetals.

Capitells de la portalada - costat esquerre        Capitells de la portalada - costat dret

Està format per una sola nau, acabada a l'est amb un absis semicircular. En el costat sud del presbiteri s'hi va afegir una torre campanar de planta quadrada.


En alguns carreus encara es poden veure interessants marques de picapedrer.