Castella i Lleó - Província de Sòria


Església de Sant Joan Baptista
(Àgreda)

41º 51,274'N ; 1º 55,372'O   
El temple que podem contemplar en l'actualitat va ser edificat en el segle XV en estil gòtic tardà, sobre un de romànic.


D'aquest es va conservar la porta del mur sud, que presenta moltes similituds amb la de la propera església de Nostra Senyora de la Penya.  


Està formada per quatre arcs de mig punt en gradació. Els tres més exteriors es recolzen en tres parelles de columnes amb els capitells esculpits.


Les dues arquivoltes més exteriors estan decorades amb motius vegetals i de ziga-zaga. La segona, en canvi, és llisa. La més interior té flors circumscrites i altres motius vegetals. Protegeix tot el conjunt un guardapols decorat amb motius florals.

Detall arquivoltes    Detall arquivoltes

En la dovella central es va  pintar posteriorment un Agnus Dei.


Els capitells estan esculpits amb figures humanes, aus i motius vegetals, tots ells tallats de manera molt tosca. 

Capitells portalada  Capitells portalada

El capitell més a l'esquerra està decorat amb un àngel que sosté dos petits caps. En el capitell central veiem una petita figura i dues grans fulles. Completa el conjunt el capitell més interior on veiem a cinc personatges asseguts i dos jacents. La interpretació d'aquests capitells és confusa. Alguns autors apunten a que ens expliquen la salvació dels justos. En el capitell interior veiem a dos difunts que són vetllats pels familiars o amics, mentre un àngel s'emporta les seves ànimes representades pels seus caps. Sembla una representació lògica i molt habitual en el romànic, però quin paper juga la figura del capitell central?

Capitell amb l'àngel i els dos caps  Capitell amb fulles i una figura humana  Capitell amb els dos difuns i els amics que els vetllen

En el costat dret veiem a tres personatges, un dels quals sosté un llibre obert. El capitell central està decorat amb motius vegetals, mentre que el més exterior té esculpides tres harpies.  

Capitell amb tres personatges  Capitell vegetal  Capitell amb harpies

Sobre la porta es conserva una mènsula esculpida amb una figura humana que toca el corn. És un element reaprofitat de l'anterior temple romànic.


En l'espai que hi ha al davant d'aquesta porta es va localitzar vers l'any 1980 una necròpolis utilitzada des del segle IX fins al XIV. En l'actualitat es poden contemplar un total de 25 tombes excavades a la roca.

Tombes antropomorfes  Tombes antropomorfes