Castella i Lleó - Província de Sòria


Església de Santa Cristina
(Barca)

41º 27,313'N ; 2º 37,315'O   
De la construcció romànica del segle XII no ens queden masses restes visibles des de l'exterior. En els segles XVII i XVIII fou profundament modificada.


Afortunadament encara es conserva bona part de la galeria porxada adossada al mur sud.

Detall galeria porxada   Detall galeria porxada

Va ser construïda a finals del segle XII. Resten en peu vuit arcs sencers i part d'un novè.

Detall galeria porxada   Detall galeria porxada

Les columnes es recolzen en columnes de doble fust. Els seus capitells estan esculpits amb motius vegetals.


En els dos extrems de la galeria trobem figures esculpides. Les del costat est encara es poden contemplar amb claredat. Són imatges de dos profetes asseguts, tallades amb molt bona factura. Al seu damunt tenen esculpides harpies.

Escultures del costat est       Detall d'un profeta   Escultures del costat est

En canvi, les del costat oest estan totalment deteriorades per les reformes posteriors. Algunes fonts s'aventuren a dir que es tractava d'un atlant. Aquesta afirmació ens sembla una mica agosarada i fruit de molta imaginació degut al seu estat de conservació.


Sota la cornisa es poden veure elements reaprofitats de la porxada original. Es tracta de fragments de cornisa col·locats com a mènsules, metopes decorades amb motius florals i mènsules esculpides amb motius vegetals, músics i alguna bèstia. Sobre el nou arc d'accés al porxo es va col·locar un relleu que sembla representar a Samsó i el lleó, tot i que algunes fonts ens parlen d'un cavaller muntant a cavall.


Aquest porxo protegeix la porta d'accés al temple, també modificada al llarg dels segles.


Malgrat les alteracions que va patir, conserva de l'època romànica una arquivolta decorada amb una motllura en forma de bossell i el guardapols en forma de soga.


En aquest mateix mur, tot i que ja no desenvolupen la funció per a la que van ser concebudes, trobem algunes mènsules esculpides. Podem veure un escacat, màscares grotesques i alguns personatges amb els braços en forma de gerra.

Mènsula amb personatge   Mènsules amb cares grotesques i amb un escacat   Mènsula amb personatge

La galeria porxada té dos arcs més: un obert a l'oest i l'altre a l'est, en aquest cas cegat per la construcció de la sagristia.

Arc del costat oest      Arc del costat est

Si entrem en el temple veurem totalment desapareguda l'empremta romànica, doncs la nau va ser totalment reformada en estil barroc.  Malauradament, no us podem oferir gaires imatges de l'interior de l'església, doncs la nostra visita, en l'estiu del 2013, va coincidir amb uns treballs per part d'electricistes, que tenien les eines i el material per allà escampat.


Si que es conserven dos elements romànics dignes de comentar. Reaprofitat com a faristol trobem un bell capitell doble, procedent de la galeria porxada, esculpit amb parelles d'harpies.


També és romànica la pica baptismal, decorada amb creus esculpides.