Castella i Lleó - Província de Sòria


Església de Sant Bartomeu
(Viana de Duero)

41º 32,064'N ; 2º 27,646'O   
El temple romànic original ha estat reformat en nombroses ocasions, especialment en els segles XVI i XIX, quan es van afegir la torre y la sagristia entre d'altres dependències.

Vista general        Vista general

Originàriament el temple tenia una sola nau acabada en un absis semicircular. Aquest està dividit en cinc espais mitjançant quatre columnes adossades, que tenen els capitells esculpits amb motius vegetals. En l'espai central s'obre una finestra en forma d'espitllera, avui cegada. Està emmarcada per un arc de mig punt tallat en un únic bloc de pedra, que es recolza en dos columnes amb grans capitells esculpits amb motius vegetals.


En el costat sud de l'absis trobem una finestra oberta posteriorment. Just sota seu podem veure un bloc de pedra on hi ha la següent inscripció "ERA MILLESIMA DUCENTESIMA LXXVII". Es desconeix que vol dir aquesta data (1239). Algunes fonts apunten que podria ser la data de consagració.

Absis       Inscripció

A l'absis també podem trobar un greu atemptat contra el gust i el respecte a aquestes pedres centenàries. Em refereixo al comptador de la llum i tota la instal·lació elèctrica, que recorre la part superior de l'absis.


També són dignes de menció per la seva poca "estètica" el porxo que protegeix la porta d'accés i la reixa que el tanca. Al seu darrera trobem la porta d'accés, que és molt senzilla i està formada per dos arcs de mig punt.