Castella i Lleˇ - ProvÝncia de S˛ria


EsglÚsia de Sant Nicolau
(S˛ria)

41║ 45,877'N ; 2║ 27,634'O   
Ens trobem amb un dels temples mÚs importants de la S˛ria medieval. Malauradament en 1858 es van haver de derruir les seves voltes, que amenašaven runa. Malauradament no es va optar per reconstruir-les, permetent una millor conservaciˇ de la resta d'elements. Aix˛ va provocar que en 1933 s'haguessin de derruir alguns dels murs per que perillava la seva estabilitat.

Interior del temple


PrŔviament en 1908 es va desmuntar la portalada per instalĚlar-la en la ve´na esglÚsia de Sant Joan de Rabanera, temple amb el que mantÚ moltes similituds. Darrerament s'ha comenšat a prendre consciŔncia de la importÓncia d'aquestes runes, eliminant edificis adossats, consolidant els murs i arranjant el seu entorn.

Restes del temple

CapitellCapitell


El temple tenia una ˙nica nau amb creuer, ampli presbiteri i absis semicircular, similar al de Sant Joan de Rabanera.


Aquest estÓ dividit exteriorment per una lÝnia d'imposta. Sis dobles columnes adossades, que es converteixen en pilastres en el nivell inferior, separen els cinc espais en que estÓ dividit horitzontalment. En els tres centrals s'obre tres grans finestres decorades amb puntes de diamant i dues files de dents de serra.

Absis       Finestra de l'absis


En els dos espais laterals hi trobem finestres cegues amb arcs apuntats en l'interior de l'arc de mig punt. Aquest estÓ decorat com els centrals amb puntes de diamant i dents de serra. Els angles de la zona esqueixada estan decorades amb palmetes i fulles d'acant.


La part interior tambÚ estÓ dividida per columnes adossades, que tenen els capitells esculpits amb temes vegetals. Dels capitells sortien  els nervis que reforšaven la coberta.


A la nau encara es conserven les columnes adossades on descansaven els arcs torals, que sustentaven la volta de canˇ lleugerament apuntada. 

Interior del temple


La torre de campanar, de la que es conserven dos pisos, estava adossada al mur sud i complia tambÚ tasques defensives.


Durant les obres de 1933 es va descobrir una cripta que segueix la planta de la capšalera del temple. En ella es va descobrir un frontal d'altar i nombroses restes humanes. El frontal representa l'entrada de Crist a Jerusalem i actualment es conserva en l'esglÚsia de Sant Pere.