Castella i Lleó - Província de Sòria


Església de Sant Miquel
(Caltojar)

41º 23,920'N ; 2º 45,893'O    
Església edificada a principis del segle XIII, malgrat que ha patit nombroses modificacions al llarg dels segles. La més important va ser la que va substituir els dos absis laterals per unes dependències de planta rectangular, destinades a sagristia. En aquesta reforma també es va construir la torre de campanar actual. 


Originàriament el temple tenia tres naus acabades en absis semicirculars. D'aquests només s'ha conservat el principal. Està dividit amb contraforts que tenen columnes adossades. Sota la teulada podem veure dues files d'arcs cecs, que es recolzen en mènsules esculpides amb rotllos.  En cadascuna de les seccions en que està dividit l'absis s'obre una finestra en forma d'espitllera per la part exterior i esqueixada per la interior.

Capçalera       Absis

Les tres naus estan separades per pilars amb columnes adossades, on es recolzen els arcs formers i torals. Els primers són dobles, mentre que els segons són simples i sostenen les voltes d'aresta amb que es cobreix el temple. Les columnes tenen els capitells esculpits amb motius vegetals, excepte dos que són historiats. Malauradament no vaig poder accedir al temple, ja que la família que en té la clau no estava a casa quan vaig visitar Caltojar. Per aquest motiu he decidit adjuntar-vos dues imatges extretes de la web La frontera del Duero per tal de fer-nos una idea de com és aquesta església. En aquesta pàgina també es poden observar algunes imatges dels capitells, per tant us recomano que la visiteu. 

Interior del templeInterior del temple


El temple tenia dues portes d'accés, situades en els murs nord i sud. La del costat nord està cegada. La formen tres arquivoltes de mig punt molt senzilles. Aquestes descansen sobre tres parelles de columnes amb capitells esculpits amb motius vegetals molt esquematitzats. Alguns d'ells estan molt deteriorats.

Portalada nordCapitells de la portalada nord


En el mur sud trobem una portalada molt més interessant. Està formada per quatre arquivoltes de mig punt en gradació. Les tres interiors tenen forma de bossell, mentre que la més exterior està decorada amb dents de serra i protegida per un guardapols esculpit amb puntes de diamant. Els arcs descansen en cinc parelles de columnes de fust llis amb els capitells esculpits amb motius vegetals. Entre les columnes podem veure flors esculpides. 


Els arcs envolten un timpà on trobem una imatge de Sant Miquel de traces molt arcaiques que no corresponen amb la resta de la portalada. Els peus del sant descansen en un capitell flotant, que uneix dos arcs de mig punt. 


Portalada sud     Sant Miquel


En el mur oest destaca una gran rosassa. Està formada per quatre cercles concèntrics. L'exterior i el més interior estan decorats amb motius vegetals.

Rosassa


En alguns dels carreus amb que es va construir el temple encara conserven les marques de picapedrer esculpides.