Castella i Lleó - Província de Sòria


Església de Sant Miquel
(Àgreda)

41º 51,172'N ; 1º 55,097'O   
Església gòtica edificada en el segle XVI sobre un temple romànic anterior. El temple té una sola nau amb capelles laterals, afegides amb posterioritat i acabada en un absis poligonal.   

Vista general     Absis

Del temple romànic encara resta en peu el seu element més característic, la torre campanar.


Es creu que es va inspirar en la de Santa Maria d'Ainsa.


Està dividida en quatre seccions separades per motllures. La que separa la segona de la tercera planta, està decorada amb boles. De la més inferior només podem observar la part més al nord, ja que va la resta va quedar dins el nou temple. La torre està coronada amb merlets.

Torre campanar

En el segon pis trobem parelles de finestres de mig punt cegades. El mainell està decorat amb motius vegetals o geomètrics en els angles.


En el tercer pis trobem una finestra en cada mur, formada per dues arquivoltes de mig punt, que protegeixen dos finestres geminades. Tant el capitells del mainell com els de les columnes on es recolzen les arquivoltes són historiats o vegetals.  Ressegueix el conjunt un guardapols decorat amb boles.

Finestra del campanar   Finestra del campanar

En el sector nord trobem els capitells més interessants. En el de la dreta, tot i que costa de veure a causa de l'alçada a la que es troba, hi ha dos personatges nus en una actitud obscena en clara al·lusió al pecat de la luxúria. En el capitell central trobem una escena més difícil d'interpretar on veiem a un clergue i un soldat amb una espasa en una cara i un acòlit amb encenser, que acompanya a un religiós que porta bàcul i que beneeix a un altre personatge amb un bastó. En el capitell esquerre veiem una figura similar a la del capitell dret, però sense res més al seu voltant, com si no s'hagués acabat d'esculpir el capitell.


A la finestra de la cara occidental trobem, en el capitell central, a una figura atacada per serps, fent referència al càstig que obtindrem si pequem de luxúria. L'acompanyen dos capitells vegetals.


El darrer pis tornem a trobar una gran finestra de mig punt en cada mur, protegida per dues arquivoltes. En aquest cas no tenen cap tipus de decoració, ni capitells, ni columnes. 

En el mur sud trobem tres estrelles circumscrites esculpides, probablement reaprofitades. No hem trobat cap informació sobre el seu origen o ubicació original.

Estrella del mur sud  Estrella del mur sud  Estrella del mur sud

En el sector més occidental i protegida per un atri, trobem la porta d'accés al temple, de factura gòtica i presidida per la imatge de Sant Miquel.


En ella podem veure els cartells que el bisbat d'Osma-Sòria ha decidit repartir entre les seves esglésies prohibint les fotografies i les gravacions de vídeo. Això si, si vols entrar has de pagar 1 euro.

L'argument és que en penjar les fotografies a internet estem afavorint els robatoris d'obres d'art. És l'argument més surrealista amb el que ens hem trobat pel món. Ara resulta que tots aquells a qui ens agrada l'art i reflexar-lo en les nostres càmeres ajudem als lladres... De debò es creuen això? I si algú vol les fotos per a ús personal i no les penja en lloc? Es pensen que uns lladres professionals aniran a les pàgines del facebook o d'Instagram dels visitants d'aquell temple? Hi ha moltíssims llibres i fulletons on trobar aquesta informació. També els prohibiran? Els robatoris es produeixen per l'abandó progressiu dels pobles i la manca de capellans estables en molts temples... No es culpa nostra, si no de les administracions que afavoreixen les ciutats en detriment del món rural i la pròpia església que no sap captivar noves vocacions. Si us plau, prohibeixin també les visites, per que quan els expliqui als meus amics els llocs que he visitat i el que he vist, potser algun lladre m'estarà escoltant...

Amb això només aconseguiran que ningú els vingui a visitar, doncs els turistes triem aquells llocs on ens tracten bé i no on ens tracten de delinqüents.