Castella i Lleó - Província de Sòria


Sant Joan de Duero
(Sòria)

41º 46,056'N ; 2º 27,254'O   
En 1134 Alfons I el Batallador va cedir a l'ordre de Sant Joan de Jerusalem uns terrenys a la vora del riu Duero per que hi construïssin un monestir, que servís per socórrer als peregrins.

Vista general


El temple està format per una sola nau, que té la coberta de fusta i acabada en un absis semicircular. En el segle XIII es van afegir dos templets, a banda i banda del presbiteri, similars als que podem trobar en l'església de la Magdalena de Zamora. La resta del temple destaca per la seva austeritat i senzillesa.

Interior del temple


L'absis està decorat per una imposta que separa el tambor de la volta. Per sota s'obre una finestra esqueixada per l'interior i en forma d'espitllera per fora. L'arc triomfal és apuntat i es recolza en dues columnes adossades, que tenen capitells esculpits amb motius vegetals. Una il·luminació excessiva evita la seva correcta contemplació.


Els dos templets s'alcen sobre quatre columnes que tenen els capitells ricament esculpits.

Templet nord             Templet sud


Els del costat nord tenen bàsicament éssers mitològics  com harpies, dracs, centaures o una hidra de set caps. Sorprèn un dels capitells adossats al mur nord, que no respon a aquesta temàtica, si no que representa l'execució de Sant Joan. En ell podem veure a Salomé i Herodes Antipas en la festa en que la primera va demanar el cap del Baptista. En el costat dret del capitell veiem a un cavaller disposat a executar l'ordre de decapitació.


En el templet del costat sud trobem capitells decorats amb motius historiats del Nou Testament. Així doncs es van representar les escenes de l'Anunciació, de la Visitació, el Naixement de Crist, la fugida a Egipte, la matança dels innocents i l'ascensió al Cel.


Sobre el mur oest s'alça un senzill campanar de cadireta de dos ulls.

Campanar de cadireta


Però sens dubte el més interessant de Sant Joan de Duero ho trobem a l'exterior del temple: el claustre. Construït en el segle XIII és únic en el romànic de la península per l'originalitat dels seus arcs. 

Claustre