Castella i Lleˇ - ProvÝncia de S˛ria


Nostra Senyora de la Penya
(└greda)

41║ 51,239'N ; 1║ 55,240'O    
El temple es va consagrar el 23 d'Octubre de l'any 1194, essent el temple mÚs antic de tota la poblaciˇ, tot i que ha patit nombroses modificacions amb el pas dels segles, especialment en els segles XV i XVI quan es va reformar la capšalera i es van afegir capelles laterals.


Interiorment estÓ formada per dues naus, de diferent alšada i dividides per uns arcs que es recolzen en un pilar cruciforme i un rectangular. Les dues naus estan cobertes amb voltes de canˇ apuntades, que originÓriament estaven reforšades amb arcs torals, dels que queden en peu les columnes on es recolzaven. Aquestes tenen els capitells decorats amb motius vegetals  i alguna escena historiada. En tots dos casos la seva traša Ús molt arcaica i tosca. Els mÚs interessants sˇn el que representa el pesatge de les Ónimes per part de Sant Miquel i el del Pecat Original, on veiem a Adam i Eva a banda i banda de l'Arbre Prohibit.  

Alguns estudiosos veuen similituds entre aquesta disposiciˇ de les naus i les de l'esglÚsia inferior de Sant Joan de la Penya. Es tracta d'una disposiciˇ d'origen mossÓrab que tenia la seva justificaciˇ a l'hora de poder fer conviure a dues comunitats diferents: la  dels jueus conversos i la dels mossÓrabs.

Destaca la portalada del mur sud, formada per quatre arcs de mig punt en gradaciˇ.


Aquests arcs estan esculpits amb motius vegetals i florals de molt bella factura, similars als de la ve´na esglÚsia de Sant Joan, probablement feta pels mateixos picapedrers.

Detall de la portalada   Detall arquivoltes

Detall de la portalada


En la dovella central de l'arc interior, trobem pintada una flor de quatre pŔtals.


Actualment allotja el museu d'art sacre de la poblaciˇ, fet que impedeix que es puguin prendre fotografies de l'interior del temple. L'argument del bisbat Ús que la difusiˇ d'imatges per internet afavoreix els robatoris. Ara resulta que les persones que treballem per la difusiˇ de l'art i la cultura estem conxorxats amb els lladres d'art... ╔s realment insultant.