Castella i Lleó - Província de Sòria


Sant Miquel de Gormaz
(Gormaz)

41º 29,585'N ; 3º 0,479'E   
Sota l'imponent fortalesa musulmana de Gormaz trobem aquesta petita església edificada a finals del segle XI  o principis del XII. La seva construcció la va motivar la conquesta definitiva de la fortalesa per part de les tropes castellanes i la pacificació de la zona. Així doncs la població va anar abandonant la protecció de les muralles de la ciutadella i es va començar a instal·lar als peus de la muntanya. 


El temple té una sola nau acabada en una capçalera quadrada, que té una motllura esculpida amb motius geomètrics sota la teulada. L'absis està cobert amb volta de canó, mentre que la nau té una coberta de fusta de doble vessant. Tots dos espais estan comunicats mitjançant un arc de ferradura. 


La caiguda de part de l'estucat que recobria l'interior del temple va permetre la descoberta d'unes interessants pintures murals. Estan datades entre 1125 i 1139 i molts autors les relacionen amb les de la propera església de Sant Baudelio de Berlanga. Cobreixen totalment l'absis i gran part de la nau. En el segle XVI van ser recobertes de calç, acció que es va repetir com a mínim set vegades més. La part de l'absis és la que estava més deteriorada, ja que es va practicar forats en les pintures murals per tal que la calç s'agafés millor a la paret i al sostre. En la seva volta trobem un Pantocràtor, mentre que en els murs laterals de la nau s'han descobert escenes que representen el somni d'Adam, la creació d'Eva, el Naixement de Crist, l'Epifania, els ancians de l'Apocalipsi, l'infern i el judici de les ànimes. En el moment de la meva visita el temple estava en plena restauració, així que no les vaig poder contemplar. Les imatges que us adjunto són extretes de l'agència de notícies icalnews


La porta d'accés està en el mur sud protegida per un porxo de factura molt tosca amb finestres de mig punt. En aquest porxo es van descobrir tombes antropomorfes durant les tasques de restauració. La porta està formada per tres arquivoltes de mig punt, una esculpida amb un escacat, que es recolzava en quatre columnes, amb capitells esculpits amb motius geomètrics i vegetals.


En la part més occidental del mur sud trobem una altra porta formada per un arc de ferradura.


En el mur oest s'alça un campanar de cadireta de dos ulls.

Mur oest


No podia acabar aquest escrit sense fer una breu referència a la fortalesa de Gormaz. Va ser construïda per Al-Haquem II a finals del segle X, sobre les restes d'una altra fortificació del segle IX. Va el castell més gran de tot Europa en la seva època i servia per controlar la frontera del Duero davant els atacs dels regnes cristians. L'any 975 el comte castellà García Fernández va intentar conquerir-lo amb un gran exèrcit, però les tropes no van poder travessar els seus robustos murs. No fou fins l'any 1060 que el rei Ferran I va aconseguir incorporar-lo de manera definitiva a la corona de Castella.  En el segle XV els Reis Catòlics el van convertir en presó.


Com era habitual en les fortaleses musulmanes tenia forma allargada i estreta amb grans murs. El costat est, corresponent a l'alcassaba, va ser reformat quan es va convertir en presó. Actualment podem veure gran part dels seus murs perimetrals, torres, restes d'algunes dependències i algunes portes.

Espai interiorMuralla

MurallaRestes de muralla

Vista exterior de l'alcassabaPorta en el recinte de l'alcassaba


Del seu esplendor queden algunes mostres com la porta d'entrada Califal o la porta de la mesquita, totes dues amb arc de ferradura.

Porta de la mesquita

Porta de la mesquitaPorta califalPorta califal