Castella i Lleó - Província de Sòria


Església de Nostra Senyora del Campanar
(Almazán)

41º 29,049'N ; 2º 32,100'O   
Temple edificat a finals del segle XII o principis del XIII. Sembla que el temple no es va acabar i no va ser fins finals del segle XV o principis del XVI que es continua l'obra. D'aquesta manera només la capçalera i el creuer són de l'època romànica.  


Originàriament es va planificar amb planta basilical amb tres naus acabades en tres absis semicirculars. Aquests estaven ocults fins fa pocs anys per edificacions afegides amb el pas dels anys.


Són llisos i només trenquen la seva uniformitat les finestres en forma d'espitllera i esqueixades per la part interior i en el cas de l'absis principal quatre columnes adossades. Aquestes tenen els capitells esculpits amb motius vegetals.

Absis principal        Absis lateral


La teulada dels tres absis es recolza en una cornisa sustentada per mènsules esculpides amb motius geomètrics, aspes i pinyes.


No es coneix amb exactitud per què rep l'advocació de Nostra Senyora del Campanar. La hipòtesi que compta amb més vots favorables afirma que en aquest indret hi havia una antiga mesquita de la que es va aprofitar el minaret com a campanar. Posteriorment es va enderrocar i construir un campanar de cadireta, convertit més endavant en torre. Fins al moment no existeixen proves documentals que avalin aquesta teoria. 


Junt a aquest campanar, en el mur nord, trobem les restes del que va ser una capella adossada d'època gòtica.  

Restes de la capella       Restes de la capella