Castella i Lleó - Província de Sòria


Nostra Senyora de l'Assumpció
(Villasayas)

   41º 21,175'N ; 2º 36,613'O    
El temple que ha arribat fins als nostres dies és el fruit de nombroses modificacions al llarg dels segles. D'època romànica només es conserven la portalada i la galeria porxada. La capçalera es va reconstruir en època gòtica. La nau correspon a les reformes que es van fer en el segle XVII. Un segle més tard es van afegir dues capelles laterals.


La galeria porxada es va construir en la segona meitat del segle XII. Està formada per nou arcs, distribuïts en dos grups de quatre a banda i banda de l'arc central, que permet l'accés al porxo.


Els arcs de mig punt es recolzen en columnes de doble fust, que tenen els capitells esculpits bàsicament amb motius vegetals. També podem trobar aus amb caps humans i caps de drac, lleons i una parella de ballarins. Malauradament els arcs van estar cegats fins l'any 1996, en que es va procedir a restaurar el temple. Aquest fet va provocar que alguns capitells fossin mutilats.  

Arcs de la galeria porxada       Arcs de la galeria porxada

Capitell amb aus amb cap de drac


En el primer i últim arc trobem unes escultures adossades al mur. La del costat est podria representar a un profeta o un apòstol. La del costat oest es va malmetre quan es va tancar la galeria i no es pot identificar que representa.


Sobre l'arc d'accés al porxo trobem un grup escultòric que representa l'Anunciació. Centra el conjunt la Verge Maria, flanquejada per un àngel i Sant Josep. Completa el conjunt la imatge d'un lleó molt deteriorada. En els carcanyols de l'arc trobem empotrades dues imatges en relleu. En una banda podem veure a Samsó amb e lleó, mentre que l'altra trobem una figura molt desgastada que podria ser una Maiestas Domini.


La porta d'accés està formada per tres arquivoltes de mig punt en gradació. La més exterior està decorada amb boles. La central, en canvi, té esculpits tot un repertori d'animals fantàstics, entre els que trobem un griu que es muntat per un personatge femení. Aquesta arquivolta es recolza en dues columnes amb els capitells esculpits. El del costat esquerre té representats a dos grius, mentre que els del costat dret tenen dos bèsties lluitant.