Castella i Lleó - Província de Sòria


Església de l'Assumpció de Los Llamosos
(Quintana Redonda)

41º 39,501'N ; 2º 34,929'O   
Temple edificat a principis del segle XII. És una de les més antigues de la província, mantenint encara molts elements d'origen mossàrab. 


Al llarg dels segles el temple ha patit profundes modificacions. Són afegits a l'obra romànica la torre campanar, la sagristia, el baptisteri i els murs nord i oest. 

Mur sud i torre campanar       Mur oest

En la part alta del mur sud, sota la teulada, encara es conserven algunes mènsules esculpides amb motius geomètrics. També en aquest mur es conserva una finestra, originalment esqueixada, decorada amb escacats i boles.


La porta d'accés està protegida per un porxo de factura posterior. Està formada per quatre arquivoltes d'arc de ferradura en gradació. Aquestes estan decorades amb escacats, boles i bossell a excepció de la interior, que és llisa. La tercera arquivolta es recolza en dues columnes que tenen els capitells esculpits. En ells es representen motius vegetals i cavalls enfrontats amb una talla molt arcaica.


L'absis té planta de ferradura. No té cap tipus de decoració, a excepció de les mènsules esculpides amb caps d'animals i motius vegetals. 

Absis      AbsisMènsules de l'absis

El presbiteri té planta lleugerament irregular, coberta amb volta de canó. Està decorada amb una imposta llisa. L'arc de triomf també es de ferradura, que es recolza en columnes adossades. Els seus capitells de tipus vegetal, malgrat ser de grans dimensions, són de difícil identificació degut a les capes de pintura acumulades.

La nau està coberta amb un sostre de fusta dels segles XIV i XV, que no conserva la policromia original.