Castella i Lleó - Província de Sòria


Església de Sant Vicenç
(Almazán)

41º 29,171'N ; 2º 32,145'O   
Ens trobem davant del temple més antic d'Almazán. Durant molts anys va estar abandonat i fins i tot es va fer servir com a graner. Per sort, l'Aula de Cultura de l'Ajuntament va restaurar-la i en l'actualitat és la seva seu. 


El temple està format per tres naus, si bé originàriament només en tenia una, acabada en un absis semicircular. Aquest és un dels pocs elements que subsisteixen del temple romànic original. A finals del segle XVIII es va substituir la coberta de fusta de la nau central per les actuals voltes i es van construir les naus laterals amb tribunes.


L'absis està dividit exteriorment per quatre columnes adossades que tenen els capitells esculpits amb motius vegetals. També trobem decoració escultòrica en les mènsules que sostenen la teulada. Per la part interior l'absis està decorat amb uns arcs cecs, en l'interior dels quals s'obren tres finestres esqueixades i en forma d'espitllera per la part exterior.

Capitell i mènsula de l'absis  Capitell i mènsula de l'absis  Capitell i mènsula de l'absis


S'accedeix al temple per dues portes situades en els murs nord i sud. Aquesta segona encara és de l'època romànica.


Està formada per quatre arquivoltes llises, que es recolzen en tres parelles de columnes molt curtes, que es recolzen en un alt podi.


Els capitells estan esculpits amb motius vegetals molt senzills i amb molt poc relleu.

Capitells del costat esquerre   Capitells del costat dret