Castella i Lleó - Província de Sòria


Beateri de Sant Romà
(Medinaceli)

41º 10,436'N ; 2º 26,169'O    
Edifici d'origen medieval, si bé són moltes les hipòtesis al voltant de la seva construcció. Es troba al bell mig del barri jueu i prop del carrer de la Sinagoga, el que ha fet suposar a més d'una autor que es tractava de l'antic temple jueu. Aquesta suposició es fonamenta  en la disposició de la seva planta i en el fet que no té capçalera.

Posteriorment s'hauria transformat en temple cristià, que va desenvolupar tasques de parròquia fins l'any 1538. A partir d'aquest moment es va convertir en beateri i un grup de dones aristocràtiques hi vivien en comunitat, si bé amb unes normes molt poc estrictes.  Posteriorment va ser ocupat per una comunitat de monges que observava la regla de Sant Jeroni, que hi va viure fins l'any 1939, quan es van traslladar a Andalusia. Des d'aleshores l'edifici ha estat abandonat, el que afavoreix el seu progressiu deteriorament i actualment amenaça amb enrunar-se.


En el temple es veneraven les relíquies dels patrons màrtirs de Medinaceli: Arcadi, Probo, Pascasi, Eutiquiano i Paulí. Aquests van ser martiritzats en terres africanes en el segle V.


De la seva arquitectura destacarem la porta de mig punt realitzada amb grans dovelles, els tres contraforts afegits posteriorment i l'espadanya renaixentista, que trenca al l'estètica austera de tot l'edifici.


Prop del beateri, però fora de les muralles de la vila, trobem un pou de glaç d'època musulmana.

Pou de glaç   Pou de gel