Castella i Lleó - Província de Sòria


Església de Sant Bartomeu
(Ucero)

41º 44,558'N ; 3º 3,844'O     
Dins el Parc Natural del Cañón del Río Lobos, trobem l'església del que un dia va ser un monestir templari. El temple va ser construït durant la primera meitat del segle XIII, anunciant clarament les traces de l'incipient estil gòtic. El temple té planta de creu llatina amb una sola nau, acabada en un absis semicircular. El transsepte té menor altura que la nau, fet que provoca que no hi hagi una intersecció entre les dues voltes i per tant no hi hagi cap cúpula ni cimbori. La nau està coberta amb una volta apuntada. 

Absis


L'absis està dividit per unes lessenes de forma rectangular. En cadascun dels tres espais en que es divideix hi trobem una finestra de mig punt protegida per un guardapols esculpit amb puntes de diamant, que es recolza en dues mènsules on hi ha esculpides figures humanes.

Finestra de l'absis    Finestra de l'absis


La porta d'accés es situa en el mur sud. Està construïda en un cos avançat, flanquejat per dos contraforts. La formen sis arquivoltes apuntades que es recolzen en tres parelles de columnes. Tant els capitells com les arquivoltes estan esculpits amb motius geomètrics. Les dues columnes exteriors de l'esquerra s'han perdut i només es conserva el capitell.


Sobre la portalada trobem un petit teuladet que es recolza en interessants mènsules esculpides.


També trobem mènsules esculpides en els braços dels creuer i en l'absis. En ells es poden veure rostres humans, parelles en diverses actituds, el sol, la lluna, estrelles i crismons.


En els costats nord i sud del transsepte trobem dos grans rosasses. Estan formades per tres cercles concèntrics, el més exterior decorat. Les gelosies són d'inspiració musulmana i formen una estrella de cinc puntes.