Castella i Lleó - Província de Sòria


Nostra Senyora de Yanguas
(Àgreda)

41º 51,239'N ; 1º 55,240'O    
Ens trobem davant d'un temple en un estat d'abandó lamentable. Es va construir en el segle XVI en el barri ocupat per antics pobladors de Yanguas, un poble situat al nord de la província de Sòria. Inicialment estava dedicat a Sant Martí.


De l'església només es conserva la capçalera. Destaca la seva volta estrellada, característica del gòtic tardà.


Malauradament, de la resta del temple no es conserva res, doncs l'espai on estava la nau ara l'ocupen un carrer i part de l'escola. Els seus murs evidencien l'abandonament d'aquest temple.


Degut al mal estat de conservació del temple es va traslladar cap a la basílica de los Milagros la talla de la Verge del segle XIV. Fins l'any 1527 era coneguda amb el nom de Mare de Déu de Yanguas, doncs va ser portada des d'aquest poble, on segons la tradició la va trobar un pastor.


També va ser traslladada a la basílica la pila baptismal romànica. Manté moltes similituds amb la que es troba a l'església de Nostra Senyora de la Penya. Està decorada amb dos nivells d'arcs de mig punt. Els inferiors estan entrecreuats, mentre que els del registre superior presenten els muntants molt sobresortits.

Pila baptismal