Castella i Lleó - Província de Sòria


Església Nostra Senyora de la Concepció
(Omeñaca)

41º 45,735'N ; 2º 14,419'O    
Temple edificat a meitats del segle XII amb una sola nau. Posteriorment, en el segle XVI es comença una reconstrucció en estic gòtic tardà. Degut a les limitacions econòmiques només es va poder construir la nova capçalera. En el segle XIX es va afegir el campanar de cadireta, situat als peus de la nau.


La galeria porxada és l'element més destacat de l'edifici. Es troba adossada al mur sud. Està formada per sis arcs de mig punt dividits en dos grups de tres, situats a banda i banda de l'arc d'accés. Els arcs es recolzen en columnes dobles amb els capitells esculpits.


La meitat dels capitells són de tipus vegetal, mentre que en l'altra meitat es representen harpies, una sirena, dues escenes de Samsó amb el lleó, un guerrer lluitant contra un monstre i un altre clavant una llança a un lleó. La talla és poc curosa tot i tractar-se d'una còpia dels capitells del claustre de Sant Pere de Sòria.

Capitell vegetalCapitell amb sirenesCapitell vegetal

Capitell vegetalCapitell vegetalCapitell amb harpies

Capitell amb harpies


La porta d'accés està protegida per la galeria porxada. Està formada per tres arquivoltes adovellades de mig punt sense cap decoració. Sobre la porta trobem un grup de mènsules esculpides. Destaca la que hi ha més a la dreta en que trobem dues figures, una masculina i una altra femenina, abraçades en una clara actitud eròtica. Les següents mènsules estan esculpides amb un saltimbanqui, un personatge ajupit, una cara humana, una llebre i un barril.