Castella i Lleó - Província de Sòria


Castell i Muralles
(Medinaceli)

41º 10,190'N ; 2º 26,135'O    
La seva estratègica posició ha fet que al llarg dels segles Medinaceli fos codiciada pels diferents exercits que han ocupat la península ibèrica. Primer van ser es romans, després els àrabs, a continuació els cristians, que un cop eren aragonesos, un altre castellans i un altre navarresos.  Tots van intentar posseir la vila, per així tenir controlada la ruta que unia Saragossa amb Mérida. 

Restes de la muralla   Restes de la muralla

En època de dominació musulmana, la península es va dividir en zones o marques per a la millor defensa. La Marca Superior tenia la seva seu a Saragossa, la Inferior a Mérida i Badajoz i la Mitja a Toledo, fins l'any 946 que passà a Medinat Salim (Medinaceli). Allí es va construir una alcassaba, que posteriorment, ja en el segle XIV, els primers comtes de Medinaceli van reforçar i transformar per establir-hi el seu castell. Va ser la seva residència fins que en el segle XVI es va construir el Palau Ducal en la Plaça Major.  


Està situat en el extrem sud-oest de la població, separat d'aquesta pel conegut com "Campillo del Castillo", una esplanada on encara es conserven estructures de construccions àrabs.

Tenia planta rectangular, amb tres torres circulars en els angles, mentre que la quarta era de planta quadrada, que feia les funcions de torre de l'homenatge.Les defenses de la vila es completaven amb un anell de muralles, ja existent en època romana i que va ser reconstruït i modificat al llarg dels segles.  La primera gran reforma data del segle X, quan Abderraman III va fer reconstruir les defenses de la ciutat.  El mateix va fer Alfons I el Batallador en conquerir la vila en el segle XII.


De les portes que tenia el recinte amurallat només s'ha conservat el magnífic arc de triomf romà i la porta avui coneguda com "àrab", tot i que els seus orígens són romans, ja que per ella travessava el Kardo.  Segurament va ser refeta durant l'ocupació àrab, per això el seu nom, però el seu aspecte actual probablement es va configurar en el segle XIV, quan es va construir l'arc apuntat.

Porta àrab   Porta àrab