Castella i Lleó - Província de Sòria


Nostra Senyora de l'Assumpció
(Castillejo de Robledo)

41º 33,548'N ; 3º 29,810'O   
Temple romànic format per una sola nau acabada en un absis semicircular. Aquest està dividit en tres espais mitjançant dos columnes adossades, que s'alcen sobre un podi. Aquestes columnes acaben en capitells esculpits de grans dimensions. Centra cadascun d'aquests espais un arc de mig punt, recolzat en columnes, que tenen els capitells esculpits amb motius vegetals i protegit per un guardapols estrellat. En el seu interior s'obre una finestra en forma d'espitllera per l'exterior i esqueixada per l'interior.


També trobem l'absis dividit verticalment en tres espais gràcies a dues línies d'imposta situades a l'alçada de les finestres. La inferior està decorada amb palmetes, mentre que la superior és llisa.

Completen la decoració de l'absis les mènsules que trobem sota la teulada, que es prolonguen pels murs laterals de la nau, tot i que aquestes són llises. La cornisa de l'absis està esculpida amb un escacat. Destaquen dues de les seves mènsules per la forta càrrega eròtica que tenen.  

inAbsis

Com hem comentat, el temple té una sola nau, que està coberta amb un sostre de fusta. El presbiteri té una volta de canó apuntada i l'absis de quart d'esfera, també lleugerament apuntada.  Presidint l'absis trobem la imatge de la Verge de l'Assumpció, titular del temple. La seva factura és plenament gòtica, però encara manté traces romàniques.


Com es pot veure en la imatge anterior, el temple encara conserva gran part de les pintures murals que el decoraven. Les de la capçalera formen un escacat que dóna la sensació d'haver estat pintant en tres dimensions.


Recorrent tot l'arc triomfal trobem pintades dues serps amb cap de drac.

Detall pictòric     Detall pictòric

En els murs laterals, molt més erosionades, trobem motius geomètrics que simulen totxanes i sanefes. En el mur nord, davant la porta d'accés, aquests motius s'han substituït per escenes historiades de caire bèlic, en molt mal estat de conservació.


La porta d'accés al temple es troba en el mur sud. Està protegida per un porxo de factura moderna, que substitueix la galeria porxada original. D'ella només ens han arribat algunes mènsules esculpides integrades en el nou porxo.


La porta va ser construïda a inicis del segle XIII i està formada per quatre arquivoltes apuntades i ricament decorades. En molts punts de la portalada encara es conserva la policromia. Les arquivoltes estan  decorades amb forma de bossell, sogues i estrelles. La tercera arquivolta té una sanefa de petits arcs de mig punt.

Detall portalada      Detall portalada

Els capitells de les columnes, en que es recolzen les arquivoltes, estan decorades amb motius vegetals, entre els que es pot veure una serp agafant un gripau.

Al costat de la porta d'entrada, fora del temple, es conserva una bonica pila baptismal.