Castella i Lleó - Província de Lleó


Sant Bartomeu
(Astorga)

42º 27,278'N ; 6º 3,080'O   
Temple d'orígen romànic, però molt modificat al llarg dels segles.  Les primeres notícies que ens han arribat ens parlen d'una església edificada en el segle XI, que formava part del Camí de Sant Jaume. D'aquest temple no ens ha arribat res. L'element més antic és la torre de campanar, aixecada en el segle XII i coronada amb un nou pis posteriorment. Sorprèn per la seva posició, descentrada respecte a la resta de l'edifici. Això és degut a les nombroses modificacions que ha patit el temple. Inicialment l'església tenia una única nau, a la que posteriorment es van afegir dues laterals. D'aquesta manera la torre va quedar dins l'espai de la nau central, desplaçada cap a la dreta.


La porta, formada per dos arcs apuntats i amb els àbacs decorats amb motius vegetals, va ser construïda en el segle XIV, en estil gòtic. També és d'aquesta època la rosassa, que hi ha al damunt de la porta.

En el segle XVIII es reforma totalment l'interior del temple  amb decoracions barroques. Destaquen per la seva qualitat els retaules que decoren l'interior, realitzats en els segles XVII i XVIII.